недеља, 18. децембар 2011.

Omiljeni postovi 2011.-e



Na kraju godine, vreme je da se podsetimo na sve igre kojih smo se igrali u 2011.-oj.

JANUAR


Pravili smo kobojagi sneg od toalet papira i sapuna, nahranili ptičice torticama za ptice, a hit meseca je bilo mešanje boja uz pomoć pipete koje smo ponavljali nekoliko puta od tad.


FEBRUAR


Pokazali smo vam kako se mi zabavljamo sa baterijskom lampom, napravili smo jos jednu personalizovanu knjigu i igrali se i učili o magnetima.

MART


Pravili smo strukture od stiropora i stazu za klikere, a proleće smo dočekali uz potragu za znacima proleća.

APRIL


Izveli smo prvi eksperiment sa sodom i sirćetom, pokazali vam jedan zanimljiv način mešanja boja, M je napravio svoj prvi grafikon, a ja sam vam otkrila koje igre koristimo da se zabavimo dok putujemo.

MAJ


Maj nam je prošao bez interneta zbog radova na kući. Jedini objavljeni post je bio o slikanju oklagijom.


JUN


Bojili smo pirinač za Roditelji portal, i igrali igru Pravac kretanja, još jedan hit kod M-a.

JUL


Pokazali smo vam kako da napravite jednostavne saobraćajne znake, M je užiiiiivao slikajući sa kockicama leda, a napravili smo i geotablu.


AVGUST


Poster Metamorfoza leptira koji je M napravio otiscima šake je bio i ostao jedan od najčitanijih postova na blogu. A tu je i moj favorit, instrument za pravljenje kiše (talasa).


SEPTEMBAR


M je učio koncept teže-lakše uz vagu domaće izrade, iskopavao je dinosaurusa kao pravi paleontolog i učio pesmu Deset ljutih gusara zahvaljujući magnetnom setu.


OKTOBAR


Opet smo dosta koristili belu tablu, ovaj put uz magnetni set Moje mesto u svetu, a M je još pravio otiske od lišća  i igrao se na džinovskoj tabli igre Zmije i merdevine.


NOVEMBAR


Podelili smo sa vama još jednu ideju za igru na betonu, igrali smo se u lavirintu od baštenskog creva i sa vazdušastim testom za igru. Tu je i moj favorit za ovu godinu, post Kako iskoristiti flajere i stare časopise.


DECEMBAR


U toku priprema za novogodišnje praznike M je pravio papirne svećnjake, a hit je bila igrica Napravi Sneška.


U Novoj godini vas čekaju nove igre. Sad pravimo pauzu do 2. januara kada se vidimo sa igrama koje sam sačuvala za januar da ne bi prošle previše nezapaženo pored sile novogodišnjih postova.

Srećna Nova 2012.-a!

понедељак, 12. децембар 2011.

Ukrasi za jelku od vunice



Ovih dana sam u fazi osmišljavanja i realizovanja ideja za novogodišnje ukrase i čestitke koje predlažem i o kojima pišem na mojim drugim angažmanima, u dnevnim novinama i portalu Roditelji.me.
U tu svrhu smo M i ja pravili ukrase za jelku od vunice potopljene u lepak i baš mi je bilo milo što smo ovu ideju mogli zajednički da izvedemo do kraja. M je, naravno, bio oduševljen mogućnošću da ruke dobro zamaže lepkom, a i prilično je zadovoljan krajnjim rezultatom.

M'ovi baloni pre moje intervencije cedjenja viška lepka :)
Koristili smo lepak za drvo koji sam usula u jednu činiju i razredila sa malo vode. Isekla sam duge komade svetloplave i tamnoplave vunice i potopila ih u rastvor lepka. Balone sam naduvala do veličine veće pomorandže i za svaki slučaj ih premazala uljem. Zatim smo M i ja navalili na posao. M je koristio kraće komade vunice koje je obmotavao oko balona, mada moja preporuka je da komadi budu što duži. Još jedna stvar: vunicu obavezno blago ocedite od viška lepka pre nego što je dodate na balon, M je naravno ovaj korak preskakao tako da sam ja to odradila naknadno, što nije dalo baš najbolje rezultate, ali dobro.
Ovako namotanu vunicu smo ostavili da se suši, postavivši balone na stalke od toalet papira. Međutim, imali smo peh sa balonima; vrlo brzo po završetku dva od tri su počela da se izduvavaju, tako da vunica nije imala vremena da se osuši. Na kraju, potpuno se stvrdnula samo vunica oko jednog balona, tako da je samo taj ukras preživeo.
Balon smo prrobušili i izvadili ga, a ukras dodali na našu jelku.


петак, 9. децембар 2011.

Novogodišnji papirni svećnjaci



Dok sam pokušavala da napravim jedan svećnjak od limenke, M se motao okolo i izrazio želju da i on proba. Ipak, za njega je rad sa oštrim predmetom i okruglom limenkom previše opasan, pa sam na brzinu smislila nešto slično, što na kraju nije ispalo ni malo loše. M je pravio papirni svećnjak!

Na sredini široke trake isečene od ljubičastog hamera sam nacrtala ukrasnu kuglu za jelku. Trudila sam se da dizajn bude što jednostavniji. papir sam na krajevima pričvrstila za komad stiropora. Prvobitna ideja je bila da M čačkalicama buši rupice po šablonu, ali čačkalice su bile preslabe za ovo. Zato sam mu dala ovaj mali šrafciger, mada bi i veći ekser ovde bio od pomoći. M je šrafcigerom i drvenim čekićem bušio rupice, a negde na sredini je sve to počelo da ga zamara, pa sam se ja ponudila da zakucavam dok on drži šrafciger na mestu.


Na kraju sam krajeve papira zalepila jedan za drugi, zapalili smo svećicu i uživali u svetlosti svećnjaka. Ovo je bila i izuzetna prilika da M nauči nešto o rukovanji sa svećama.


среда, 7. децембар 2011.

Novogodišnje čestitke II



Iz mog iskustva, previše je da tražim od M da ponovi neki crtež na više mesta, tako da sam broj čestitki koje smo pravili ograničavala na tri. Takođe, previše je od njega, kao i odvećine njegovih vršnjaka,  očekivati da će aktivno biti uključen u celi proces izrade gde se od njih traži da nešto određeno nacrtaju ili urade, tako da sam ovaj drugi set čestitki uspela da svedem na minimum zahteva.

Pre svega, M je imao priliku da još jednom uživa slikajući prskanjem četkicom, što smo već radili letos, samo napolju. Pod sam prekrila starim novinama, spustila preko komade raznobojnog i običnog papira, i držala palčeve da se boja ne nađe na plafonu nakon ove igre :). M je uživao! Išao je okolo i ''bacao čini čarobnim štapićem'', tj. prskao papire četkicom umočenom u boju.


Kasnije sam iz tako oslikanih papira isekla krugove različitih veličina, a M ih je zalepio na čestitke. Na kraju je docrtao i linije iznad krugova, kako bi sve to više podsećalo na ukrasne kugle na jelci.

Mi smo se ovde zaustavili sa daljim ukrašavanjem. Da bi ovakve jednostavne čestitke dodatno obogatili, mogao bi se zalepiti pravi, srebrni konac iznad kugli i dodati malo šljokica.Ili potpuno preskočite fazu prskanja i slikanja i jednostavno izaberite stare dečije radove sa kojih ćete iseći zanimljive šare i motive.


уторак, 6. децембар 2011.

Novogodišnje čestitke I




Ove čestitke su ispale dosta komplikovanije za izradu nego što sam očekivala, ali i M i ja smo zadovoljni rezultatom.
Pre svega, isekla sam ljubičasti hamer papir na komade veličine 23 x 16 cm, i presavila ih na pola. Od običnog papira sam isekla nekoliko kontura kuća i postavila ih u donji levi ugao čestitki. M'ov zadatak je bio da uz pomoć stare četkice za zube i češlja isprska čestitke tačkicama žute boje, što predstavlja zvezdano nebo. Ipak, bilo je preteško za M da istovremeno čvrsto drži češalj i prevlači četkicom preko njega, tako da sam mu ja pridržavala češalj. Nakon toga, M je nastavio da istražuje ovu novu tehniku slikanja na običnom papiru (mada je zaključio da češalj ostavlja odlične otiske, tako da je češalj bio glavno oruđe za slikanje tog dana).


Kad se boja osušila, sklonila sam konture kuća, napravila od krompira pečat u obliku Sneška, i pozvala M da doda po Sneška na svaku čestitku. Takođe, M je otiskom prsta dodao i osvetljen prozor na svakoj kući, a ja sam docrtala sneg i dim na krovu kuće.
Kad se boja osušila, M je Snešku markerima docrtao oči, usta, šargarepu, ruke i šešir. Ne, Sneško nema naočare, već je M otkio zenice, tako da oči crta kao velike krugove da bi mogao da docrta zenice u sredini :). Zenice su mu nekad samo tačkice boje, a nekad i njih crta kao krugove unutar ovih većih krugova.

Eto, prva tura čestitki za ovu godinu je gotova, nadam se da ćeova naša tehnika nekom biti inspirativna.

Sutra vas čeka set mnogo jednostavnijih čestitki.



четвртак, 1. децембар 2011.

Igra Napravi Sneška



Ova vrsta igre sa kockom, različite tematike, se može često sresti na internetu. Uglavnom se svodi na crtanje jednog po jednog dela cele slike, ali ja sam htela da olakšam malcima koji još nisu savladali crtanje, pa sam delove isekla od papira.
Evo šta treba da uradite: od belog papira isecite dva puta po tri kruga različitih veličina. Na najmanjem nacrtajte lice Sneška Belića, na srednjem dugmiće, a najveći ostavite prazan. Od narandžastog papira isecite 2 trougla za nos, i još isecite po dva šala i dve kape od raznobojnog papira.
Na parčetu papira nacrtajte pravila. Jedan može da označava glavu, dva trup, i tako dalje.


Igra je za dva igrača i igra se na sledeći način: prvo se igračima podele delovi Sneška; zatim prvi igrač baca kocku i u zavisnosti od broja koji je dobio bira deo Sneška koji taj broj označava. Sada je na redu drugi igrač. Pobednik je onaj ko prvi napravi Sneška Belića.
M i ja smo se večeras fino zabavili odigravši par rundi. M se učio strpljenju i čekanju na red, ali i veštini da pretrpi poraz, što mu se i nije puno puta desilo ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails