среда, 26. јануар 2011.

Mala gozba za ptice stanarice


Ove poslastice za ptičice smo spremali još početkom decembra, inspirisani knjigama o prirodi, kao što je knjiga Ptice, izdavačke kuće Zmaj, ali i divnim blogom Playing by the book i ovim njihovim postom.
M i ja smo zajedno u jednoj velikoj činiji samešali semenke za ptice sa pola tegle svinjske masti. Kroz dno tri čaše od jogurta sam provukla kanap i izvukla ga sa unutrašnje strane čaša, pre nego što smo ih napunili smesom. Napunili smo i nekoliko izdubljenih pomorandži, na čije sam strane zavezala kanap, a preostalu smesu smo namazali na jednu šišarku, na čiji smo kraj takođe zavezali kanap.
Sve smo ostavili u frižideru nekih pola sata, čašice od jogurta prosto oljuštili sa smese, i sve poneli napolje. Izabrali smo nekoliko strateških mesta u dvorištu, na koja smo zakačili poslastice.
Izgleda da je lokacija vrapcima ipak bila najvažnija jer su na nekim mestima u kratkom roku sve pojeli, dok su na drugim lokacijama u dvorištu poslastice dugo stajale netaknute :).

We made these bird treats at the beginning of December, inspired by some nature books and a wonderful blog Playing by the book.  We used bird seed and half a jar of animal fat. We mixed it well together, and filled several yoghurt pots with the mixture. Before filling them up, I poked a hole in the bottom of each pot, and thred a piece of yarn through it.We, also, filled a few halved oranges with the mixture, and spread the ramaining mixture over a pinecone.
Then, we tried to find a great location for hanging the treats in our yard. It seems that sparows prefer some locations to others, since in some places all the treats were eaten up the same day, and in the others they stayed intact for days.

2 коментара:

  1. kako gleda girckalice, tačno zna da je to za ptičice pravo blago! ja sam prikupljala nekoliko puta informacije, ali nikako da realizujemo. bio mi je zanimljiv podatak da je pričicama zimi teže doći do vode nego do hrane, jer sve bude zaleđeno kada su niske temperature. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nego sta, sve vreme je insistirao da on nosi posluzavnik, iako mu je bio pretezak, pa su se gricke sve vreme kotrljale po njemu.
    A, sto se vode tice, vidis to mi nije palo na pamet, mada, sada sam se setila da cesto vidjamo pticice kako piju vodu iz cinije za pse koja stoji na sred dvorista i koju moja svekrva svako jutro puni svezom vodom. \
    Inace, ovde imamo puno ptica, najvise vrabaca, naravno, ali i kosova, crvendaca i svraka.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails