уторак, 5. април 2011.

Mešanje boja za najmlađe



U procesu pretraživanja svega onoga o čemu nisam pisala do sad, setih se ove super slatke aktivnosti koju smo poodavno radili. Znam da sam je nekad davno videla na jednom od sajtova o dečijim aktinostima, ali jaaako davno, i nikako ne mogu da lociram izvor.

This is a super cute colour-mixing activity that M and I did while ago, but I forgot to post about it. It is most suitable for toddlers who are being introduced to the magic of colour-mixing.

M i ja smo pripremili kupljene fingerpaint boje, mada sasvim fino će poslužiti i bilo koje druge. Pripremili smo plavu, crvenu i žutu. Onda bi M jednom rukom zahvatio, na primer, crvene boje, a drugom plave boje. Ja sam prstima pomagala da se boja bolje rasporedi po celoj šaci.

We prepared some red, blue and yellow fingerpaint. M would dip his hand in some paint, for example, red, and the other hand in blue paint. The, he would make handprints on a large piece of paper. We would talk about the colours, and M would predict what colour he'd get when he rub his hands.


Magija!

Zatim bi napravio otisak svojih šaka na papiru. Prokomentarisali bi boje i M bi predvideo koja će se boja dobiti kad se ruke protrljaju jedna o drugu.
A, onda, magija! Na njegovim rukama, od plave i crvene, za tren nastade ljubičasta! Onda, opet otisak, po mogućstvu postavljen između plave i crvene.
Onda bi ruke oprali, pa sve ponovili, da dobijemo narandžastu i zelenu.

And, then, magic! Suddenly, in a matter of seconds, there wouldn't be any blue nor red, but purple! Then, he would make some more prints on the paper, preferably, between those blue and red prints. Then, we would wash his hands, and repeat everything, making green or orange this time. In the end, whole paper was covered in M's handprints. I cut them out and strang them on a piece of yarn in the order of rainbow colours.



Na kraju je ceo karton bio prekriven otiscima šaka. Otiske sam izrezala i nanizala ih na kanap u redosledu duginih boja.
Mislim da je ovo sjajan način da se mališani uvedu u svet boja, jer ima sve elemente koje oni vole: nered, mazanje rukama, magiju!
Uživajte!

2 коментара:

  1. Super. Mi smo ovo radili ove zime:
    prvo nije zeleo da maze ruke, pa smo fingerpaint boje koristili kao tempere. Onda smo tri osnovne boje mesali u belim posudama, da bi dobili nove boje.
    A onda je zabava pocela: krenuo je ca crta prstima i na kraju farbao cele dlanove (sa mnogo losijim rezultatima, zato sto onda otrci u kupatilo da bi oprao ruke, kao da sve to radi da bi mogao da se igra vodom :))

    ОдговориИзбриши
  2. Klincima su uvek zanimljivi voda, boje i prljanje ruku :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails