понедељак, 28. јун 2010.

Volim da sam blatnjav!



Za početak, M ima dve godine! Pre nekoliko dana smo proslavili rođendan uz puno poklona sa raznih strana, tako da su pokloni sada glavna zanimacija (u slučaju da se pitate jesmo li se ulenjili ;)).
A, pošto je bilo neobično kišovito i hladno vreme, nije se moglo u bazen, M je smislio ovu zanimaciju u dvorištu. Ugledao je ogromnu kofu punu zemlje za cveće, i pre nego što sam i shvatila šta se događa, ušao u kuču, uzeo nekoliko bagera i kamiona, nekoliko figurica i izgradnja grada od saksijica je mogla da počne.
Jedino što nas je kiša prekinula, pa je neutešno plačući morao unutra :(.

Prijatan dan!

петак, 18. јун 2010.

Za doručak, granola!



Pre nego što ispišem recept za ovaj slasni, krckavi doručak, da kažem par reči o sajtu koji me je sa ovom divnom hranom upoznao.
Weelicious je sajt koji sam otkrila još dok je M bio beba. Puno predloga za zdrave i hranjive bebi kaše, ali i za klince sa nešto više zubića.
E, sad o granoli.
M obožava žitarice i uvek ih jede za doručak, u raznim kombinacijama sa suvim i svežim voćem. Ali, granolu prosto obožava. Moj muž takođe. Ja, takođe. Tako da jedna tura granole kod nas u kući traje dva dana.
Neverovatno se lako sprema, a PREukusna je !
Ja sam recept malo preradila tokom vremena, po svom ukusu. Po originalnom receptu, u smesu idu indijski orasi i cimet, ali ja sam ih potpuno izbacila iz ove kombinacije.
Evo i recepta:
U posudi samešati 2 šolje ovsenih (ražanih) pahuljica, pola šolje mlevenih badema, pola šolje nesoljenog suncokreta, pola šolje meda, pola šolje biljnog ulja (koristim maslinovo) i malo pšeničnih klica. Sve dobro samešate i raširite po pairu za pečenje. Pečete u rerni na 130 C, jedno pola sata, mešajući povremeno, jer će u suprotnom izgoreti po krajevima. E, sad po originalnom receptu, smesa se peče još 40 minuta, ali ja preskačem ovaj korak. Kad izvadite smesu iz rerne, ostavite je da odstoji dok se ne prohladi da bi bila što hrskavija.
Ja tek sada u smesu dodajem pola šolje do jedne šolje raznog suvog voća (ja koristim suve višnje, borovnice i brusnice), iako po originalnom receptu i voće ide u smesu koja se peče. Po mom iskustvu, ako ispečete suvo voće zajedno sa ostatkom smese, granola dobije gorak, ukus, mnogo mi se više dopada kada se voće doda na kraju.
Služiti u činiji preliveno mlekom.

Prijatno!

четвртак, 17. јун 2010.

Teksture i bodiart :)



Ovaj kolaž od komada raznih materijala sa različitim teksturama smo napravili još pre par dana. M je zaista uživao dok je birao gde da postavi koji komadić i dok smo pričali o tome jesu li hrapavi, rebrasti, glatki, grubi, fini...
Pa sam ja onda zamislila da bi bilo zanimljivo slikati po različitim teksturama. Dala sam mu tempere, četkice, komade šmir-papira, folije, rebrastog kartona, pletenog džaka, i neko vreme mu je bilo zanimljivo da povlači poteze četkicom i prstima po ovim teksturama, dok nije otkrio da može da slika po sebi. I onda nastaje petnaestominutni bodiart sešn, a zatim i petnaestominutno pranje i ribanje u kadi.  :D
Sve u svemu, nešto što ćemo ponoviti verovatno... sledeće godine :)



Prijatan dan!

субота, 12. јун 2010.

Supermarket u kući


M voli da ide u kupovinu, voli da gura kolica, da ubacuje namirnice u kolica, a najviše voli plaćanje na kasi. On je obavezno taj koji daje novac kasirki, i uvek kaže ''Hvala'', kad krećemo kući.
Znala sam da će mu se igra ''supermarketa'' svideti.
Zajedno smo pregledali nekoliko kataloga koje smo pokupili iz raznih supermarketa, isekla sam slike koje je tražio, a kad je legao da spava, zalepila sam ih na karton, na brzinu napravila lažne eure, i tablice sa oznakama za sektore u koje ćemo da složimo robu.
Kad se probudio, zajedno smo poređali proizvode na njihova mesta (meso, mleko, hemija, kafa i sokovi, voće i povrće...), ja sam donela i digitron, da nam posluži kao kasa, a od traka crnog kolaž papira sam napravila onu infracrvenu stvarčicu koja očitava bar-kod (valjda razumete na šta mislim :)).
Kupovina je počela. Zajedno smo birali robu, M je stavljao u korpu, kao i u pravom supermarketu, a onda sam ja bila prodavačica na kasi, pa je M vadio robu iz korpe, a ja je ''provlačila kroz kasu''.
U sledećoj turi je M bio prodavac. Igra je potrajala dobrih pola sata, a onda je pažnje prešla na digitron, ''mali laptop'', kako M reče, i to je bilo to.
Fino smo se zabavili, i već vidim da će se ova igra u našoj kući igrati još godinama.
Sa izmenama, naravno. Igra prodavnice je odličan način da se vežbaju brojevi, za decu koja tek uče brojeve (da uzme određeni broj voćki, ili nekog drugog proizvoda, na primer, ili možete napraviti novčanice na kojima su ispisani brojevi od 1 do 10, pa kad kažete ,na primer, ''5 eura'', treba da pronađe novčanicu baš sa tim brojem). Još starija deca mogu da vežbaju sabiranje, oduzimanje i množenje, rukovanje pravim novcem. Dajte im pravi, sitni novac, i račune iz prodavnice. Mogu sami da naprave poster sa imenom svoje prodavnice. Cela igra može da se pretvori u celodnevnu zanimaciju.
Ili možete napraviti i druge radnje: prodavnice odeće, obuće, elektronike, nameštaja, koristeći prave predmete, igračke ili slike iz novina i kataloga. Mogućnosti su beskonačne.
A, najbolje će tek doći kad se ove igre bude igrao sa drugarima, umesto sa mamom ;).

prijatan dan!

среда, 9. јун 2010.

Pravougaonik,kvadrat, krugovi, trapez -------> voz!




Pre nekoliko dana sam od raznobojnog papira isekla razne oblike i pokazala M kako od njih može da napravi bager. Ovaj sa prve slike. M je prvo slagao oblike, pokušavao da od istih oblika napravi i traktor,  a na kraju ih je zalepio i napravio bager (koji meni više liči na tenk, jer je M zeleni kvadratić koji sam ja planirala da bude držač kašike, protumačio kao rotaciono svetlo na kabini, hi, hi :)).
I, taman kad smo završili, M kaže: ''A, sad, vozić!'' Ja se nađem zatečena jer nisam spremila više materijala. Zato sam dohvatila stare novine, na brzinu isekla oblike, i tako je nastao ovaj šarmantni vozić sa donje slike.
M je bio baš zadovoljan rezultatom! A i ja!

уторак, 8. јун 2010.

Pranje i ribanje voznog parka!



Nedelja popodne, vreo dan, tata rešio da opere kola. Ja odmah uskačem ''Povedi i M''. Dali smo mu lavor sa sapunicom, sunđer, bocu sa sprejom, crevo za polivanje...
Slike su iz prvih pet minuta. Ja sam odmah ušla unutra, a oni su ostali napolju preko sat! Vratili se potpuno mokri! Savršenstvo za sve ;).

понедељак, 7. јун 2010.

Neke sitne, Montezori aktivnosti


Uvek postoji puno sitnih aktivnosti  koje nikad ne nađu mesto na našem blogu, uglavnom zato što su previše ’’sitne’’, pa im ne posvetim dovoljno pažnje.



 Da bih ispravila tu nepravdu, predstavljam vam neke od Montezori aktivnosti koje sam uspela da pronađem među fotografijama iz zadnjih par meseci. Kako je vreme bilo divno, odlično za igranje napolju, nisam tako često posezala za njima, uglavnom samo pred podnevno spavanje, kad bi nam ostalo nekih pola sata do spavanja, a M ne bi znao šta će od sebe.

Na slici su (bez nekog posebnog reda):
*presipanje raznih sadržaja iz jedne posude u drugu, sa kašičicom, hvataljkama...Na slici su resipanje pirinča kašičicom iz jedne posude u drugu, prenošenje kestenova kašikom u pregrade od kutije od jaja i prenošenje hvataljkama, koje mu se manje dopada, i obično ga završi rukama.
* ubadanje čačkalica u tačkice iscrtane na ivicama geometrijskih oblika u stiroporu, i vraćanje čačkalica u kutiju kroz majušne rupice na vrhu posudice. Ovo je bilo hit nekih petnaestak dana, stalno je tražio čačkalice, a onda je dosadilo. Sačekaćemo da prođe neko vreme, da se uželi igrice, pa ću mu je opet predstaviti, možda sa nekim drugim formama za ubadanje.
* sparivanje po zvuku. U tri para kutijica iz KinderSurpise-a sam sipala pasulj, pirinač i amarant. M onda mućka jednu po jednu i traži parove koji isto zvuče. Ovo mu zapanjujuće lako ide.
*presipanje vode kroz levak. Ovo uvek radimo napolju, jer je toliko zabavno, da je nered na kraju neopisiv.
* M’ova omiljena aktivnost, ređanje po veličini. Bilo čega. Isekla sam mu papirne rolne na komade različitih visina i on ih ređa od najviše do najniže. Po ugledu na aktivnost opisanu na blogu Leptir, M slaže ključeve od najvećeg do najmanjeg.
-sortiranje ukrasnih kamenčića po boji u četiri različite posude. Na dno svake tegle stavih kamenčić u jednoj boji, onda M kašikom prenosi ostale kamenčiće u odgovarajuće teglice. Na kraju sve kamenčiće ponovo prespe u crvenu činijicu i tegle vrati na mesto. Ova mu se baš dopada. Odradi je po više puta uzastopno.

Nepravda ispravljena, nadam se da će nekome nešto od ovoga biti inspirativno :)

Prijatan vam dan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails