петак, 2. јул 2010.

Pluta ili tone?



Pojmove pluta i tone je M odavno naučio kroz svakovečernji ritual kupanja u kadi. Sad je došao red da proba da pretpostavi koji predmeti plutaju, a koji tonu.
Objasnila sam mu jednostavno da će teži predmeti potonuti,a lakši plutati, a onda smo postavili ovu jednostavnu igricu za učenje kroz igru sa vodom.
Treba vam jedna velika posuda sa vodom (nama obični lavor odlično služi), i jedna posuda sa raznoraznim sitnim predmetima.
Papir podelite na pola vertikalnom linijom i sa jedne strane linije nacrtate posudu sa predmetom koji tone, sa druge sa predmetom koji pluta.
Kad dete izabere neki predmet, pre nego što ga baci u vodu, pitate ga da pretpostavi da li će predmet da tone, a onda ga pustite da vidi šta će biti. Onda taj predmet stavi na odgovarajuću stranu papira.
Starijoj deci možete objasniti i da predmeti plutaju ili tonu u zavisnosti od toga od čega su napravljeni. Ili probajte sa sunđerom, pa nek proba da pretpostavi zašto sunđer potone posle izvesnog vremena.
A, kad sve završite, predmete lepo vratite u vodu, dodate par činijica, čepova od flaša i tako to,  i pljuskanje može da počne!

Prijatan dan!

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails