петак, 23. јул 2010.

10 ideja za letnje igre napolju!

Od kako je došlo leto, čini mi se da je ovaj blog pomalo zapušten. Jednostavno, toliko vremena provodimo napolju u uobičajenim letnjim igrama, da se često nađem pred pitanjem: Šta da pišem?

E, zato, danas sam rešila da vam pružim listu 10 obaveznih dečijih aktivnosti bez kojih ni jedno (dečije) leto ne bi smelo da prođe!

1. BAZEN- uvek na prvom mestu! Bilo da imate onaj veliki u dvorištu ili malecki koji ipak jedva staje na terasu, klinci mu neće naći mane. Udružite ga sa raznim posudama, bagerima, kiperima, flašama, bocama sa raspršivačem (one prazne od  sredstava za čišćenje prozora su najbolje, kao i boce za tečni sapun), bilo čime što će zanimati vašeg mališana. M'ov omiljeni dodatak je kada tobogan prislonimo uz bazen, pa onda nastaje klizanje na guzu u bazen, istrčavanje iz bazen i sve u krug, u krug... Najbolja zabava!

2. Ako nemate uslova za bazen, ili je previše vruće za direktno izlaganje suncu, negde u hlad smestite neku veću posudu napunjenu vodom (lavor odlično služi (;), dodajte posudiće, zapušače od flaša, cediljke, levak..., spisak je neograničen! Evo još nekih ideja koje je širom interneta pronašla Škrabalica.

3. Peskarnik ili manja kutija sa peskom. Umesto peska možete koristiti kamenčiće, pirinač, ili neke druge žitarice koje možete kupiti na veliko. Opet dodajte lopatice, kofice, flaše, ili neke prirodne materijale, komade drveta, školjke, po koji veliki kamen...

4. Baloni od sapunice. Sva deca ih vole. Posebno će ih oduševiti ovako veliki kao ovi na Childhood Magic. Ovo je sledeće na spisku tatinih obaveza. Ja imam spisak potrebnih stvari, a na tati je da svojim majstorskim umećem ideju realizuje. Evo šta vam treba da napravite sopstveni ogromni balon od sapunice: dva kratka drvena štapa, dve metalne kuke koje se ušrafe za krajeve štapova, pamučni debeli kanap, i sapunica, naravno (od običnog deterdženta za sudove).  Celo uputsvo za izradu i igranje je slikovito prikazano na gornjem linku.

5. Krede za beton ili boja za beton. Evo našeg posta u kom je i uputstvo za pravljenje boje. U tom postu sam pisala o neuspeloj boji, ali smo je posle toga mnogo puta uspešno pravili i trošili.

6. Trčanje ispod prskalica. Mokra trava pod nogama, ahhh! Čak i ako je voda hladna ;P

7. Slikanje i igranje sa testom za igru napolju. Odličan način da se čišćenje svede na nulu!

8. Žmurke: ne treba mnogo objašnjavati. Naravno, uvek žmuri tata, hi, hi!

9. Iznesite igračke napolje. M voli da čitamo napolju. Iznosimo i lego kocke, figurice životinja, automobilčiće... Još bolja opcija je da igračke nađete u prirodi(kamenčiće, grančice, lišće, cveće, koru od drveta...), pa organizujete takmičenje šta možete da napravite od pronađenog blaga.

10. Lubenica! Ide odlično u kombinaciji sa svim gore pomenutim aktivnostima. A možete je iseći na kocke (ideja sa bloga Little Hands, Big Work), pa organizovati takmičenje u pravljenu najviše kule.

Prijatno i zabavno leto!

2 коментара:

  1. Joj,nemaš pojma kako zavidim ljudima s dvorištem!Sve ovo i mi provodimo u djelo,ali da znaš kolko truda iziskuje donjeti sve tto na travnjak iza zgrade sa četvrtog kata!I onda svaki put pospremiti kad u podne ideš u stan,jer susjedov pas (a ni susjed) ne poznaje privatnost dječjeg bazena :-( Hvala na ideji za lubenicu,Hana takve kule slaže od hrenovki :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Nadam se da se snalazite. A susedi su uvek posebno prohtevni, nazalost :(.
    Hvala na ideji za hrenovke ;)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails