четвртак, 29. септембар 2011.

Dinosaurusova jaja



Odavno se spremam da sprovedemo ovu aktivnost, koju sam videla prvi put ovde. I na znam zašto mi je trebalo tako dugo, jer je ceo proces spremanja brz i jednostavan.
I tako, danas je M bio paleontolog.

I first saw these clay dinosaur eggs here. So, today M was a paleontologist.  


Sve što je potrebno je pakovanje gline (ili nekoliko, ako želite više dinosaurusovih jaja da napravite). U komad gline umotate figuricu dinosaurusa, napravite oblik jajeta i ostavite na suncu da se osuši.
M je dobio jaja, već je upoznat, što kroz knjige što kroz filmove na Youtube-u, kako izgledaju fosilizovana jaja dinosaurusa. Dala sam mu i jedno malo šilo, drveni čekić i staru četkicu za zube. Pokazala sam mu kako da postavi šilo da bi razbio jaje.

You need some self-hardening clay, dinosaurs figurines, a wooden hammer, old toothbrush, and a big nail. Place a dinosaur figurine in a piece of clay, then shape it up into an egg. Let dry in the sun. Give kids a big nail and a hammer, and show them how to excavate a dino.


M je uživao. Skinuo je svaki komad gline i očistio svoje dinosauruse.
A, onda se nauživao pretvarajući komade slomljene ''ljuske'' u prah.
Inače, imena dinosaurusa učimo kroz knjige i kartice koje smo preuzeli odavde, mada ih koristimo uglavnom za igru memorije.

It would be great to introduce kids with fossils of dinosaursć eggs before this activity, through videos on Youtube, and illustrated books. 
And don't forget to let them smack the pieces of clay into dust!

понедељак, 26. септембар 2011.

Moj tekst u Vijestima!



Iz redakcije dnevnog lista Vijesti, inače najčitanijeg dnevnog lista u Crnoj Gori, su me kontaktirali sa predlogom da dva puta mesečno priredim za nedeljno izdanje jedan tekst sa idejom kako da provedete kvalitetno vreme sa decom. 

Prvi tekst je izašao! 



Držite mi palčeve, nadam se da im se dopao :)

четвртак, 22. септембар 2011.

Deset ljutih gusara


Od skoro M u svojoj sobi ima belu tablu. Takođe od skoro, M je fasciniran gusarima. On i njegov tata se igraju gusara, trče po kući, mašu mačevima i kuburama, dok sam ja zadužena za čitanje knjiga o gusarima, posebno pesme ''Deset ljutih gusara'' Ljubivoja Ršumovića. Učimo o njihovom životu na brodu, odeći, obavezama, vremenskim prilikama... Za nas su gusari još uvek dobri momci :).


Zato sam napravila magnete za prepričavanje pesme o deset ljutih gusara. Pesmica je odlična za vežbanje brojenja od 10 do 1, a i za upoznavanje sa nulom.
Pronašla sam na internetu bojanke sa gusarima, smanjila svaku sliku tako da mi je na jedan papir A4 formata stalo i do 6 gusara, obojila ih, zalepila na karton i kad se lepak osušio, isekla ih. Zatim sam na poleđinu svake slike dodala po komad magneta.


Na beloj tabli sam nacrtala krevet i na njega dodala gusare. Iznad kreveta sam napisala brojeve od 1 do 10, pa smo zajedno ponovili pesmu. Ja bih započela svaku strofu, a M bi je dovršio skidajući po jednog gusara sa kreveta i brišući po jedan broj od nazad, što mu je pomagalo da završi strofu i počne sledeću.
Kasnije sam na istoj tabli nacrtala veliki gusarski brod, a M je nastavio da se igra sa svojim novim magnetima gusara. Od tad smo se igrali sa našim gusarima različitih scena iz gusarskog života: ostrvo sa blagom, bura, igranje i pevanje u potpalublju, borba sa drugim brodom...

I da dodam: za ovo vam ne treba bela tabla, dovoljan je i frizider ;)


Za kraj evo pesme koja me je inspirisala da napravim ove magnete:
Deset ljutih gusara
(Ljubivoje Ršumović)

Deset ljutih gusara
Došlo u moj krevet
Jedan pao s kreveta
Ostalo ih devet!

Devet ljutih gusara
Još ne znaju ko sam
Jednog sam uspavao
Ostalo ih osam!

Osam ljutih gusara
Ja ih oštro gledam
Jedan pao u nesvest
Ostalo ih sedam!

Sedam ljutih gusara
Pobeglo na brest
Jedan pao na glavu
Ostalo ih šest!

Šest ljutih gusara
Zbrisalo u svet
Jedan se izgubio
Ostalo ih pet!

Pet ljutih gusara
Lete k'o leptiri
Jedan pao u bunar
Ostalo ih četiri!

Gle četiri gusara
Bes u njima vri
Jedan puko' od muke
Ostalo ih tri!

Tri ljuta gusara
A protiv njih ja
Jednog sam zviznuo
Ostala su dva!

Dva ljuta gusara
A pogled im ledan
Jedan se okliznuo
Još ostao jedan!

Jedan ljuti gusar
Postao je medan
Prosto se istopio
Ostao nijedan!

U svakom pogledu
Prošla me je strava
Sad je sve u redu
Može da se spava!

понедељак, 19. септембар 2011.

Namotavanje kanapa




Ako se pitate da li je ovo teren za obuku specijalnih agenata, nije! :)
Ovo  je zanimljiva vežbica za vredne dečije ruke: namotavanje kanapa na kalem, kojim se vežba koordinacija leve i desne ruke.

Here's a nice, short activity for developing bilateral coordination of both hands; winding the thread onto a spool. 



Jedan kraj kanapa sam zavezala za M'ovu omiljenu igračku koju sam sakrila ispod pokrivača na krevetu. Kanap sam na cik-cak rastegla preko M'ove sobe i pozvala ga da, namotavajući kanap na kalem, otkrije koji ga drugar čeka na kraju kanapa. Pokazala sam mu kako se kanap namotava i M je krenuo!

I attached one end of the tread to M's favourite toy, and hid it under his pillow. Then, I stretched the rest of the thread all around the room. His task was to get to his ''surprise'' by winding the thread onto a spool.

Ovo može biti i aktivnost za napolje, mi smo i tu varijantu već isprobali. Dodala sam i prepreke u vidu provlačenja ispod baštenskih stolica, praćenja kanapa preko tobogana... Za trogodišnjeg M je ovo bio prevelik izazov, ali njegova šestogodišnja sestra od strica je uživala.

This is also a great outdoors activity. You can even use some obstacles, such as following the thread around the trees, up and down the slide, under chairs... It's too demanding for a three-year old, but M's six-year old cousin really enjoyed it.

петак, 16. септембар 2011.

Lavirint


M i ja često gradimo lavirintove od raznoraznih kockica, kroz koje M vozi svoje autiće. Nekada su prilično zahtevni, nekada manje, nekada dodamo oznake za start i cilj.
Juče sam htela da probam nešto novo, da kroz lavirint ne prolaze samo autići već da pokuša da nađe put kroz lavirint sa jednom pompom lopticom i jednom slamčicom, kroz koju se duva u lopticu i tako je pokreće. (Ideja preuzeta sa bloga A Little Learning for Two.)
Ali, pošto je probao ovu novu aktivnost na kratko, vratio se automobilčićima.

M likes driving his toy cars around the mazes that I make for him, using wooden blocks. So, inspired by this post on A Little Learning for Two blog, I suggested that he should try blowing a pompom around the maze using a straw. He didn't find it inspiring and went back to his cars.


Međutim, onda se desilo iznenađenje! Izgradio je grad sa ulicama i kućama uz pomoć Pertini konstruktora, a zatim uzeo lopticu i slamčicu i krenuo da je ''provoza'' ulicama grada. Kakva ideja, a?:D.

But, then, he used another set of blocks to build a town with streets around it and, to my huge surprise, grabbed  a straw and a pompom and started blowing it around the town! What a great idea!



Obavezno pokušajte, bilo koju varijantu. Umesto pompom loptice možete koristiti aluminijumsku foliju koju ćete uobličiti u lopticu. Ili jednostavno napravite lavirint, pa gde god vas dečija mašta povede! Uživajte!

You can make your own maze, or town out of blocks, either wooden or plastic. Grab some pompoms or make balls out of aluminum foil and let your kids start experimenting! Enjoy.


четвртак, 15. септембар 2011.

Kad trogodišnjaku date fotoaparat...

Ovo su neke od fotografija koje je M snimio našim starim fotoaparatom.
These are some of the photos M took with our old camera.


I da, ovo sam ja na četvrtoj slici :)
Yes, that's me, top right photo :)

недеља, 11. септембар 2011.

Otisci trljanjem voštankama




Jedna kratka, jednostavna, zabavna dopuna za igru sa testom za igru.
Dok smo se igrali pravljenja otisaka u plejdu, dograbila sam nekoliko papira i pokazala M kako da dobije otiske trljanjem voštankama preko neravnina.

Here's a nice little extension of play-dough play. 
I offered M some coins, keys and those tiny Lego blocks to make prints in playdough. Then I thought he'll find amusing rubbing crayons over those small objects.


Kad se vratio igri sa plejdom, ja sam napravila otiske svih predmeta na parcetu papira, a  zatim sam pitala M da spoji predmete sa njihovim otiscima.  

When he got back to playing with playdough, I made rubbings of all these small objects on a piece of paper, and asked M to match them with real objects. He loved it!


Kratko, lako, slatko!

среда, 7. септембар 2011.

Šta je teže, šta je lakše, šta iste težine...


 Koncept mase i težine predmeta je prilično težak za predškolce, ali i veoma zanimljiv i privlačan za izučavanje. U ovom dobu se ne koriste jedinice mere, već se upoređuju predmeti po svojoj težini.
Malo smo eksperimentisali i naprezali vijuge koristeći vagu domaće izrade, koja nije predviđena za merenje u gram, već za upoređivanje predmeta po težini. Inspiracija i upustvo su došli sa sjajnog bloga Filth Wizardry. Ja sam malo izmenila uputstvo, koristeći ono što sam imala pri ruci.


Pre svega, da bi napravili jednu primitivnu vagu, potrebno vam je: jedan ofinger, dve plastične čaše, konopac, lepljiva traka, šilo za bušenje, metar, makaze i jedan štap. Možda iz prve izgleda komplikovano, ali je ustvari vrlo jednostavno za izradu.
Šilom izbušite tri rupe na stranama plastičnih čaša, tako da razmak između dve rupe bude tačno trećina obima čaše. To ćete najbolje izmeriti uz pomoć metra. Kroz rupe provucite kanap i zavežite ga sa unutrašnje strane. Potrudite se da vam dužina svakog kanapa bude jednaka, naši su dugi 35cm. Zatim sva tri kraja uvežite u jedan čvor i uz pomoć lepljive trake pričvrstite za krajeve ofingera. Ukoliko je jedna strana malo teža, dodajte još malo trake na drugu stranu ofingera. Jedan štap lepljivom trakom osigurajte za ravnu, izdignutu površinu i o njega obesite ofinger. U jednu posudu stavite sitne predmete koji se mogu meriti i upoređivati. Na slici vidite moj izbor: Lego kocke, orasi, ukrasni kamenčići, kestenje, drvene kocke i veliki metalni šrafovi.


Ja sam M'a prvo pustila da se upozna sa napravom, da eksperimentiše bez ikakvih uputstava sa moje strane, pa sam mu tek onda objasnila da vaga stoji ravno kad su obe strane jednake težine, da kad je jedna strana na dole, to znači da je ta strana teža... Onda sam shvatila da bi bilo lakše da sam na ofinger dodala i jedan štap za ražnjiće, što se u ostalom i nalazi u originalnom uputstvu sa FW bloga, koji bi nam pomogao da lakše razaznamo na koju stranu je vaga prevagnula. Ovako završenu vagu nisam uspela da fotografišem, jer mi se fotoaparat pokvario :(. Onda smo eksperimentisali: Koliko kestena je iste težine kao jedan šraf, Šta je teže: jedna Lego kocka ili jedna drvena kocka,...? Kao što vidite, vaga nam je dobro došla i da malo provežbamo brojanje :). M sam  onda ostavila da sam eksperimentiše.
Za one malo starije, mogu se napraviti slike predmeta koji se mere pa da beleže svoja saznanja na papiru. Mogu se meriti mnogi drugi predmeti, a i vaga može biti veća, ukoliko koristite veće posude nego što su plastične čaše.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails