петак, 29. октобар 2010.

Pinjata od papirne kese



M obožava da gleda crtani Dora istražuje. Postao je deo naše dnevne rutine, M ga gleda svakog jutra kad ustane, dok ja spremam doručak.
U jednoj epizodi su slavili Čizmicin rođendan. (Čizmica je majmunče, Dorin najbolji drug). Čizmica je, u duhu meksičke tradicije, imao i pinjatu. Od tad, svakoga dana, bar jednom, čujem: ''Mama, hoću li i ja da imam pinjatu za rođendan, kao Čizmica?'' Pinjata je, naravno, obećana za rođendan, ali kako je do M'ovog rođendana još 8 meseci, što je po dvogodišnjakovom osećaju vremena isto što i 8 svetlosnih godina, jednog dana smo na brzinu napravili pinjatu od obične papirne kese.
Kesu smo ukrasili krep papirom, markerina i nalepnicama, na izričit zahtev sam nacrtala i magarence na prednjoj strani, kojem je posle prelepljena glava, al, ajd sad...
Kesu smo napunili malim Najlepše želje čokoladicama, malo sam je naduvala, zalepila otvor selotejpom i okačila je na plafon. M je dobio igračku bejzbolku (šta je bolje za udaranje pinjate od bejzbolke) i udri! Udri, udri, udri, i tako u nedogled, dok kesa nije pukla, pala na pod i iz nje se prosulo blago! Onda smo zajedno navalili na čokoladice.
Kasnije, kad ga je tata pitao da li mu se svidela pinjata, M je rekao: ''Najviše mi se svidelo kad sam mlatio!'' Muškarci. Ko će ih razumeti.

M loves Dora the Explorer cartoon. There was Boots's birthday in one episode, and he had a pinata, in a good,old Mexican tradition. Sice then, M's been asking for a pinata for his birthday, every day. I promised that I would make him one, but since it's 8 months until his birthday, I decided to make an impromptu pinata out of a paper bag.
We decorated it together, filled it with some tiny chocolates, and hang it from a ceiling. M got a toy baseball bat, and he started smacking it, until the bag broke, and the chocolates spilled on the floor.
Later, when his father asked him what he liked most he said:" When I was smacking it!'' Boys! Who would understand them?

недеља, 24. октобар 2010.

Mural od Trulex krpa



Pre nekog vremena sam na Filth Wizardry blogu naišla na odličnu ideju za pravljenje murala u kadi uz pomoć hobi pene. Međutim, kako je ovaj hobi materijal kod nas skup, a i u Crnoj Gori ga nije lako naći,na pamet mi je palo jednostavnije rešenje.
Napravili smo mural oristeći obične Trulex krpe! Ove krpe su kod mene, izgleda, glavni hobi materijal, jer već sam ih koristila ovde i ovde. Pokazale su se odlične u lakom postavljanu na keramičke pločice, naravno,prethodno se moraju pokvasiti. Uz to, uopšte ih nije teško iseći i oblikovati po željenom obliku.
Jedini je problem što se oblici ne mogu lepiti jedan preko drugog, kao što je moguće sa penom, ali M'u to izgleda nije smetalo. Odmah se bacio na posao, i pričao mi priču o devojčici i njenom tati koji imaju plavi Reno (vide se na zadnjoj slici). Igrao se sa oblicima i tokom tuširanja, a kad sam krenula da ga izvadim iz kade i spremim za spavanje, nastalo je pravo kukanje: 'Oću još da se igraaaaaam!' I igra se, bar jednom dnevno.

Idea for this craft foam bath mural came from a fantastic blog Filth Wizardry. But, since craft materials are pretty much expensive and not available here in Montenegro, I opted for a much cheaper version: we made our bath mural using sponge cloth, which I pre-cut in different shapes. I've used these clothes in other purposes before, you can read those posts here and here.
It is easy to cut, and adhere to ceramic tiles easily.
M liked this new ''toy'' somuch that he cried when I tried to get him out of tub.

Prijatan dan!

четвртак, 21. октобар 2010.

Saradnja sa Roditelji.me portalom

Jedan kratak post i jedna lepa vest.

Prvi crnogorski roditeljski portal Roditelji.me je počeo sa radom! Zaista me obradovalo kad sam naišla na njihovu Facebook stranicu, jer povezivanje roditelja koji žive na ovim prostorima, uz obilje korisnih saveta, što iz domena medicine, što dečije psihologije, je nešto što je crnogorskom internet nebu itekako falilo.
Na Roditelji.me portalu se već nalaze brojni saveti o trudnoći, dojenju, disciplini, a vredni tim svakodnevno dopunjuje ovaj mladi portal novim tekstovima.
Danas je na ovom portalu objavljen moje tekst o dečijim edukativnim aktivnostima sa opalim jesenjim lišćem. Nadam se da je ovaj članak označava početak jedne divne saradnje. A, nadam se da će poslužiti i kao podstrek drugim roditeljima da sarađuju i razmenjuju iskustva na ovom portalu.
Ceo tekst možete pročitai ovde.

Prijatan dan!

понедељак, 18. октобар 2010.

Nove tehnike slikanja- monotipija



Kako pretenciozno zvuči ovaj naslov, zar ne :D. Kao da imamo nekog pojma o slikarstvu. Ali, tačan naziv ove slikarske tehnike jeste monotipija, i mada mi ne slikamo kao Dega ili Gogen, M se, na moje veliko iznenađenje, prilično dugo bavio ovom tehnikom.
Dve plastične table sam premazala debelim slojem tempere, jedan crvenom temperom, drugi plavom. Da smo imali slikarski valjak, možda bi i M mogao ovaj korak sam da izvede. mada je pitanje koliko bi ga to interesovalo.
M je dobio jednu tanku četkicu, plastičnu viljušku i štapić za uši, da njima izgrebe motive po temperi. Dosta je bilo i rada rukama, kao što se vidi na gornjoj slici.

How pretencious, right! As though we can paint like Dagas :P. But, the name of this techique is monotyping, and although we can't paint like Gaugin, M enjoyed it very much.
I put a thick layer of tempera paint on two little plastic boards. Then, I gave M a paintbrush, a plastic fork and a cotton swab, although he mostly scretched the paint with his fingers.


Kad je grebanje dosadilo, oprali smo ruke i prešli na pravljenje otisaka. Ja sam uradila otisak crvene pločice, da bih demonstrirala kako se to radi, a onda se M okušao sa plavom. Dosta sobro je sve izveo.
 Ovu tehniku ćemo sigurno opet probati, pogotovo za par godina, čini mi se da je za stariju dečicu prilično interesantna.

When he had enough scretching, we washed our hands, and got started making prints. I did the first one, to demonstrate how it's done, and M then, had a go with a blue one.
We are certainlly going to do this agian in few years, as I think that this technique is very interesting to older preschoolers.

Prijatan dan!

четвртак, 14. октобар 2010.

Napravite domine



Sve su češći kišni dani, sve je više vremena koje provodimo unutra. Za predškolce i školarce su karte, Ne ljuti se čoveče i slične igrice pravi spas u takvim danima.
M je još premali da bi mogao da učestvuje u bilo kojoj od ovih igara, ali slaganje domina je nešto za šta mi se učinilo da je spreman.
Kako kod kuće nemamo domine, a ni štampač u boji da bi ištampali neke od bezbroj ponuđenih uradi sam varijanti domina na internetu, kao što su ove slatke sa insektima, rešila sam da naše napravim od kartona i papira za ukrašavanje.
Isekla sam motive sa ukrasnog papira, pet različitih motiva ukupno. Zatim sam isekla karton na velike pravougaonike i svaki markerom podelila na dva pola. Onda je M sortirao motive na 5 različitih gomilica, a zatim smo ih zajedno zalepili.
Prva partija je dobro prošla. Druga ga, već, nije previše interesovala. Ali, neka, malo po malo, imaćemo šta da radimo ove jeseni i zime.

It  rains more and more often, and every day we spend more and more time indoors. On rainy days, preschoolers and school kids can enjoy playing cards, Snakes and ladders and other board games.
M is too young to take part in those games, but he is ready to start learning to play dominos.
We hadn't got dominos at home, so instead of buying a set, I decided to make some using an old cardboard box and some wraping paper.
I cut out five different motifs from the wraping paper, then I cut cardboard in large rectangles and devided each in halfs using black marker. M sorted the motiffs out, and we glued them on the cardboard pieces together.
Try making your own dominos either by using some recycled materials, or some of these cute free printables from the Internet.

Prijatan dan!

понедељак, 11. октобар 2010.

Od drva za potpalu do penjalice



Tata je juče bio vredan i napravio ovaj dodatak našim dvorišnim igračkama. Iskoristili smo nekoliko bakinih trupaca, namenjenih potpali, koje smo isekli na odgovarajuće dužine, i ukopali ih duboko u zemlju. M je svesrdno pomagao u kopanju rupa, i usput tražio gliste i larve insekata :).
M obožava svoje nove stepenice. Po njima se penje, silazi, skače, one su i odličan voz, a otkrio je i da lopta niz njih odlično odskače.

M's dad made this new piece of M's outdoor playing equipment yesterday. He used several logs, cut in various sizes. M helped wholeheartedly, digging and looking for worms and beetle larva in the process :).
He LOVES his new ''stairs''. He climbs them, jumps on them, they can be a fantastic train, and rolling a ball down them is such fun!

"Mama, vidi, vozim voz!"

Prijatan dan!

недеља, 10. октобар 2010.

Deca računarskog doba :)



M je rešio da nauči da sam radi na računaru. Pošto imamo laptop, kupili smo miša kojeg povezujemo sa laptopom kad god on radi na njemu. Za sada smo vreme za komjuterom ograničili na 20 minuta posle ručka.
Najviše koristimo sajt  Up-To-10, jer na njemu ima puno igara upravo za početnike u baratanju sa mišem. 


A, kad tata radi na računaru, M obavezno hoće da mu se pridruži i da mu pomogne u poslu. Zato smo napravili ovaj ''laptop'' od kartona, a M je prilično zadovoljan sa njim.
Neko vreme nešto kao kuca i čita, a onda dođe kod mene da mi ''pokloni'' nešto što je ''zaradio'' svojim mukotrpnim radom :D.

Ako znate još neki dobar sajt za početnike u korišćenju miša, ostavite komentar. Značilo bi nam da malo promenimo ;)

Prijatan dan!

среда, 6. октобар 2010.

Seckanje makazama


M je u zadnje vreme zainteresovan da nauči da seče makazama. Zato sam isekla raznobojni papir na trake i sve stavila na jednu tacnu (u Montezori stilu), tako da kad god poželi da seče, traži makaze, i onda, uz moju budnu asistenciju, secka i secka trake na sitne komade.
U ovu svrhu koristi obične makaze za papir, jer one takozvane bezbedne makaze mogu jedino testo za igru da seku, pa ih jedino za to i koristimo. Za sečenje papira su obične makaze pravo rešenje, uz nadzor starije osobe, podrazumeva se.


A, ovi komadići isečenog papira se mogu iskoristiti da se od njih naprave raznobojni kolaži. M je pre neki izlepio komade narandžastog, žutog i crvenog papira, ja sam kolaž isekla i od njega smo napravili ova jesenja drvca. Odličan dodatak za igru sa njegovim figurama životinja.



Prijatan dan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails