недеља, 19. септембар 2010.

Mesec, inspiracija za igru i učenje

Mislim da sam već više puta napominjala da je M fasciniran mesecom. Uvek ga uoči na nebu, čak i kada je dan. Počeo je da postavlja pitanja, na primer: ''Zašto se mesec vidi kad nije mrak?'', ''Zašto nije pun mesec?'', kao deo njegove Zašto faze.
Na neka pitanja je prilično teško dati dobro objašnjenje, prikladno za dvogodišnjaka. Na neka ni sama nisam znala odgovor, jedno od tih je upravo ovo o dnevnom mesecu.
Zasad, još uvek ne objašnjavam previše. Još uvek ostajemo na bajkovitom, a ne naučnom prikazu Meseca. M uči nazive različitih mesečevih mena, a ja se trudim da mu pomognem u tome.
Od jedne stare, metalne kutijice od bonbona sam napravila ''Mesečevu kutiju''. Ustvari, poklopac kutije sam sa unutrašnje strane isprskala crnim sprejom, zalepila šljokice na tačkice lepka, da predstavljaju zvezde, a spolja sam kutiju prelepila slikama meseca i astronauta. Sa interneta sam skinula slike mesečevih mena, isekla pet osnovnih faza, zalepila ih na karton, a zatim im na poleđinu dodala po mali komad magneta. Evo kako to izgleda, na slici sa desne strane.


Jedne večeri, kad je nebo bilo vedro, izašli smo na terasu, poneli ovu kutijicu, gledali mesec, pričali o njegovim fazama, a zatim čitali M'ove omiljene priče o Mesecu. O jednoj sam već pisala, a druga je, naravno, Ćopićeva ''Mjesec i njegova baka''.  Sad svake večeri M pogleda kakav je Mesec i nađe takav isti među njegovim magnetima da ga zalepi na svoju Mesečevu kutiju.

Da nastavimo sa ovim astronomskim aktivnostima, M je tražio teleskop da gleda u zvezde. Ovaj ''teleskop'' sa slike je napravljen od tube od papirnog ubrusa i komada crnog papira zalepljenog na jedan kraj tube. Na papiru sam iglom izbušila dosta sitnih rupica, a M se super zabavljao gledajući u zvezde. Čak se popeo na tobogan da im bude bliže :). jedino što ne mogu da se setim gde sam videla ideju za ovakav teleskop.

Prijatan dan.
4 коментара:

 1. Genijalan teleskop!Popeo se na tobogan da im bude bliže :-)

  ОдговориИзбриши
 2. ma ja vas obozavam. Odlicna ideja, i nama je MECEC interesantan ovih dana.
  A da sklopimo neki dogovor, pa da nam prosledjujete zanimacije koje ste prerasli? Od mene nema nista, osim razgovora. Za ostalo se nema vremena. :(

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala, Ana MArija. ;)
  Milice, izgleda da nasi dvogodisnjaci cesce gledaju u nebo od nas. A, ako mislis da ti treba puno vremena da napravis kutiju sa mesecevim menama, mozes da probas jednostavniju varijantu: Skines sa neta sliku zvezdanog neba, isces je, skines i slike faza meseca, iseces ih, sve zalepis na deblji karton i igrate se svake veceri, uz neku finu knjigu! probaj!

  ОдговориИзбриши
 4. hvala na predlogu. Za sve treba naci vremena (koga nikad nema) i sto je najvaznije, volje. Za sada je sve na prici, ali radimo na tome...

  ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails