понедељак, 7. јун 2010.

Neke sitne, Montezori aktivnosti


Uvek postoji puno sitnih aktivnosti  koje nikad ne nađu mesto na našem blogu, uglavnom zato što su previše ’’sitne’’, pa im ne posvetim dovoljno pažnje.



 Da bih ispravila tu nepravdu, predstavljam vam neke od Montezori aktivnosti koje sam uspela da pronađem među fotografijama iz zadnjih par meseci. Kako je vreme bilo divno, odlično za igranje napolju, nisam tako često posezala za njima, uglavnom samo pred podnevno spavanje, kad bi nam ostalo nekih pola sata do spavanja, a M ne bi znao šta će od sebe.

Na slici su (bez nekog posebnog reda):
*presipanje raznih sadržaja iz jedne posude u drugu, sa kašičicom, hvataljkama...Na slici su resipanje pirinča kašičicom iz jedne posude u drugu, prenošenje kestenova kašikom u pregrade od kutije od jaja i prenošenje hvataljkama, koje mu se manje dopada, i obično ga završi rukama.
* ubadanje čačkalica u tačkice iscrtane na ivicama geometrijskih oblika u stiroporu, i vraćanje čačkalica u kutiju kroz majušne rupice na vrhu posudice. Ovo je bilo hit nekih petnaestak dana, stalno je tražio čačkalice, a onda je dosadilo. Sačekaćemo da prođe neko vreme, da se uželi igrice, pa ću mu je opet predstaviti, možda sa nekim drugim formama za ubadanje.
* sparivanje po zvuku. U tri para kutijica iz KinderSurpise-a sam sipala pasulj, pirinač i amarant. M onda mućka jednu po jednu i traži parove koji isto zvuče. Ovo mu zapanjujuće lako ide.
*presipanje vode kroz levak. Ovo uvek radimo napolju, jer je toliko zabavno, da je nered na kraju neopisiv.
* M’ova omiljena aktivnost, ređanje po veličini. Bilo čega. Isekla sam mu papirne rolne na komade različitih visina i on ih ređa od najviše do najniže. Po ugledu na aktivnost opisanu na blogu Leptir, M slaže ključeve od najvećeg do najmanjeg.
-sortiranje ukrasnih kamenčića po boji u četiri različite posude. Na dno svake tegle stavih kamenčić u jednoj boji, onda M kašikom prenosi ostale kamenčiće u odgovarajuće teglice. Na kraju sve kamenčiće ponovo prespe u crvenu činijicu i tegle vrati na mesto. Ova mu se baš dopada. Odradi je po više puta uzastopno.

Nepravda ispravljena, nadam se da će nekome nešto od ovoga biti inspirativno :)

Prijatan vam dan!

2 коментара:

  1. Kako uspjevas da non stop izmisljas nesto novo za igru? Ti si moj izvor inspiracije za zanimacije (jos se i rimuje). Super su fore. Da li ti stignes da radis i nesto drugo osim da se igras sa svrcom?u svakom slucaju ti se divim..nema besciljne igre i uzaludnog trosenja vremena. Kako M onda uopste stigne da ne zna sta ce od sebe?

    ОдговориИзбриши
  2. He,he :D
    Hvala , Mili, nasmejala si me! Ja nemam bas puno obaveza, s obzirom da radim smesno malo van kuce. Kad smo zajedno, sto je veci deo dana, M trazi paznju, a ove sitne zanimacije mu skrenu paznju sa mene bar na kratko, jer je obicno posle nase zajednicke igre zadovoljan i spreman da se sam igra. Mada, i to zavisi od perioda, nekad naidje period kad mu uopste nisam potrebna i kad se saima sam sasvim lepo igra. A nekad...ne zna sta ce od sebe, pa onda tu ja uskacem .
    Uh, al ga oduzih
    pozdrav za tebe i tvog svrcka

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails