среда, 7. септембар 2011.

Šta je teže, šta je lakše, šta iste težine...


 Koncept mase i težine predmeta je prilično težak za predškolce, ali i veoma zanimljiv i privlačan za izučavanje. U ovom dobu se ne koriste jedinice mere, već se upoređuju predmeti po svojoj težini.
Malo smo eksperimentisali i naprezali vijuge koristeći vagu domaće izrade, koja nije predviđena za merenje u gram, već za upoređivanje predmeta po težini. Inspiracija i upustvo su došli sa sjajnog bloga Filth Wizardry. Ja sam malo izmenila uputstvo, koristeći ono što sam imala pri ruci.


Pre svega, da bi napravili jednu primitivnu vagu, potrebno vam je: jedan ofinger, dve plastične čaše, konopac, lepljiva traka, šilo za bušenje, metar, makaze i jedan štap. Možda iz prve izgleda komplikovano, ali je ustvari vrlo jednostavno za izradu.
Šilom izbušite tri rupe na stranama plastičnih čaša, tako da razmak između dve rupe bude tačno trećina obima čaše. To ćete najbolje izmeriti uz pomoć metra. Kroz rupe provucite kanap i zavežite ga sa unutrašnje strane. Potrudite se da vam dužina svakog kanapa bude jednaka, naši su dugi 35cm. Zatim sva tri kraja uvežite u jedan čvor i uz pomoć lepljive trake pričvrstite za krajeve ofingera. Ukoliko je jedna strana malo teža, dodajte još malo trake na drugu stranu ofingera. Jedan štap lepljivom trakom osigurajte za ravnu, izdignutu površinu i o njega obesite ofinger. U jednu posudu stavite sitne predmete koji se mogu meriti i upoređivati. Na slici vidite moj izbor: Lego kocke, orasi, ukrasni kamenčići, kestenje, drvene kocke i veliki metalni šrafovi.


Ja sam M'a prvo pustila da se upozna sa napravom, da eksperimentiše bez ikakvih uputstava sa moje strane, pa sam mu tek onda objasnila da vaga stoji ravno kad su obe strane jednake težine, da kad je jedna strana na dole, to znači da je ta strana teža... Onda sam shvatila da bi bilo lakše da sam na ofinger dodala i jedan štap za ražnjiće, što se u ostalom i nalazi u originalnom uputstvu sa FW bloga, koji bi nam pomogao da lakše razaznamo na koju stranu je vaga prevagnula. Ovako završenu vagu nisam uspela da fotografišem, jer mi se fotoaparat pokvario :(. Onda smo eksperimentisali: Koliko kestena je iste težine kao jedan šraf, Šta je teže: jedna Lego kocka ili jedna drvena kocka,...? Kao što vidite, vaga nam je dobro došla i da malo provežbamo brojanje :). M sam  onda ostavila da sam eksperimentiše.
Za one malo starije, mogu se napraviti slike predmeta koji se mere pa da beleže svoja saznanja na papiru. Mogu se meriti mnogi drugi predmeti, a i vaga može biti veća, ukoliko koristite veće posude nego što su plastične čaše.

2 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails