четвртак, 2. септембар 2010.

Prsti i cigle....hmmm :(

Nema nas odavno. A, evo i zašto:


Ovako je već deset dana. Trenutak nepažnje (moje) i velika cigla je pala na malu šaku. Palac je stradao, baš. A,doktor kaže da će lečenje potrajati. I, zato su letnje igre za ovu godinu gotove: nema kupanja u bazenu, igranja sa vodom, igranja sa zemljom. Ali, nema ni slikanja, testa za igru, pomaganja u kuhinji, a slagalice i fine motoričke igre ga frustriraju. Ostaju nam autići, bojice, i KNJIGE naravno!

E, da ovaj post ne bi bio samo kukanje, da vam predstavim nekoliko M'ovih omiljenih knjiga koje ovih dana, na njegov zahtev, čitamo iznova i iznova po celi dan.



Evo ih! O knjizi Ogledalce sam već pisala, a druge dve knjige su Elmer, Dejvida MekKija i Priča o kolutu sira, Sonje Krstanović. Obe knjige je izdao Zavod za udžbenke i nastavna sredstava, Beograd.
O Elmeru nema šta nije rečeno. Svetski hit, priča o Elmeru, šarenom slonu, prelepa lekcija o tome kako smo svi drugačiji, posebni ali i potrebni. Ilustracije su zadivljujuće, opčinjavajuće, prosto zrače šarenilom boja. M'u se najviše sviđa kraj kad slonovi prave paradu i maskiraju se. Iz kolekcije knjiga o Elmeru imamo samo ovu, oštrimo se da naručimo i ostale.
Priča o kolutu sira je drugi apsolutni hit u našoj kući trenutno. Već sam pominjala kako je M opčinjen mesecom, a ovo je priča upravo o mesecu i njegovim menama, onako kako ga vide gladni mišići koji zamišljaju da je to veliki komad sira. M je već naučio imena četiri osnovne mesečeve forme, i zbog toga, jedino što mi se u knjizi ne sviđa je što u priči posle mladog meseca opet dolazi pun mesec, ali, opet, to je bilo neophodno za tok priče. Priča je domaćeg autora, kao uostalom i sve ostale slikovnice u izdanju Zavoda.
Pored ovih, imamo još par Zavodovih naslova, i M u svakom jednako uživa.
 Sve slikovnice Zavoda su, po meni, najkvalitetnije dečije knjige koje se trenutno mogu kupiti na našem jeziku. Uz to, cene su prilično niske. Jedina zamerka Zavodu je nedostupnost njihovih izdanja. U Crnoj Gori ih naravno nema. Ali, i u Srbiji se prodaju samo na par mesta.
Možete ih naručiti preko Zavodovog sajta, ali katalog nije obnavljan od prošle godine, tako da mnoga novija izdanja nisu u njemu. Takođe ih možete naći i u nekoliko internet knjižara , ali po znatno višim cenama.  Ipak, mi koristimo ovaj vid kupovine, jer za sada je ovo jedini način da nabavimo njihove knjige.

I, dok prstić ne bude bolje, i dok ne počnemo da potpuno uživamo u igrama napolju, nastavljamo da uživamo u knjigama.
Ako se setite neke za koju mislite da bi nam se svidela, ostavite komentar.

Prijatan dan!

4 коментара:

  1. A jadan mali prst.Potpuno vas razumijem, i nam je tako bilo početkom ljtea s nogicom :-(.
    Knjige mi se čine zanimljivima,al nisam ih još našla u našim knjižarama,vjerojatno nisu još ni izašle kod nas :-(
    Kod nas su novine prije par godina počele objavljivati kojekakve atlase,tipa anatomski,povjesni,biljni ,životinjski i to sam povremeno znala kupiti misleći,možda će mi djetetu bit korisno i zanimljivo kad krene u školu,al ona i sad svako malo izvuče neku od tih knjiga ili karata i traži da proučavamo.Najviše voli atlas o dinosaurima,knjigu Ocean (kupljenu još prije nego je Hana i začeta) i kartu svemira.Probaj s enciklopedijama,ja se svaki put iznenadim ponovo kad Hana uspije zapamtit riječ kao što je triceratops ili naku sličnu koju sam i sama prvi put čula prelistavajući knjige s njom :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Da, i M voli knjige koje nisu predvidjene za njegov uzrast, na primer, jednu knjigu o prirodi i jednu o pricama, koje su bogate ilustracijama.
    hvala, AnaMarija :)

    ОдговориИзбриши
  3. Mrvičak mali :( Baš se rastužih ;(
    Kako je M? Kako se drži? Ljubni nam ga :)
    Setih vas se malo pre, jesi li videla novu igračkicu iz Ikee?
    http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/40174654

    ОдговориИзбриши
  4. Pa, on se ponasa kao da se nista ne desava, sto i jeste najgore, jer prst moramo da cuuuuuvamo.
    A, igracka je super, idealna za mene, antitalenta za sivenje ;)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails