уторак, 28. фебруар 2012.

Audio priče


Sedmoglava aždaja iz Kapetana Džona Piplfoksa kako je M zamišlja. Pored sedam glava ima i puno peraja, kako sam obaveštena :)

M i ja imamo dogovor da se crtaći gledaju uveče pola sata pre spavanja. Ali, nekad kad je bolestan, ili kad sam ja bolesna, dopušteni su i preko dana. To za posledicu ima da se danima nakon toga po celi dan čujem rečenicu ''Mogu li još samo jedan crtani?''.
Ovaj put ja sam bila ta koja sam nekoliko dana prespavala usled stomačnog virusa, ali ovog puta spas nisam tražila u crtaćima već u audio pričama.

M se zainteresovao za audio dramu Kapetan Džon Piplfoks još pre par meseci. Ovo je omiljena radio drama njegovog oca, verovali ili ne, i dan danas je zna skoro celu napamet.
Dobio je CD plejer koji se nalazi u njegovoj sobi i koji samostalno koristi.
A, sada sam rešila da iskoristim zainteresovanost za ovaj vid zanimacije pa sam nasnimila još nekoliko audio bajki na CD. Nešto sam preuzela sa ovog linka, kao što su Alibaba i nekoliko priča koje čita sjajni Zijah Sokolović, među kojima i našu voljenu priču Ogledalce.

Pri prvom slušanju, M je aktivan slušalac. Mirno sedi ili leži na svom krevetu i sluša. Kasnije, pusti CD dok se igra sa drugim igračkama.
Audio priče su divne jer deci ne nude vizuelnu podlogu na koju će samo nadograditi ono što čuju, već deca sama moraju da na osnovu onoga što čuju sama sebi dočaraju prepričanu priču, likove, mesta, da izmaštaju čitav bajkovit svet na osnovu informacija koje im priča ponudi i nadograde ga svojim maštarijama.

Odličan su alat za sve roditelje koji imaju muke da nateraju decu na popodnevni odmor (kao što ih ja imam). M je neko vreme pristajao da ostane u krevetu i čita svoje knjige, a sada mu odmor mnogo lakše pada kada ima ponuđenu varijantu da čita knjigu, leži ili sluša neku bajku.

Danas sam rešila da mu spremim iznenađenje. Kad se vrati iz vrtića sačekaće ga nekoliko njegovih omiljenih knjiga koje sam pročitala i nasnimila na diktafon. Narezaću ih na CD i pokloniti mu. Ideja sa bloga Play at home mom.

7 коментара:

  1. Super, u potpunosti se slazem sa tobom! Al sta da rade oni, kojima crtace pustaju u vrticu? Sve smo probali, ali vaspitacice ne odustaju!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Ista situacija i kod nas, ujutru ih docekuju sa crtacima

    ОдговориИзбриши
  3. To sa crtanima u vrtiću ne želim da komentarišem jer ću da se iznerviram.Mi(kažem mi jer i mi matori često gledamo :-D ) gledamo jednu Doru ili Nodija,a inače nam je tv ugašen-njima drnda po ceo dan,užas.
    Nego,ja kad sam bila mala imali smo kasete sa pričama,na žalost kasetofon je pokidao većinu traka,ali mislim da imam negde Ribar Palunka.Sećam se da sam ih obožavala,kad se samo setim - Zlatna jabuka i devet paunica,Ledene kraljice i Kaja i Gerde...Od drugarice sam dobila neki pampers disk sa tri bajke:Snežana,Pepeljuga i Lepotica i zver -fine su,slušali ih do sad pred spavanje umesto čitanja knjige kad smo suviše umorni ili isto kad sam ja bila bolesna.
    Slatka fora sa snimanjem,možda nahvatam Martinog tatu ili još bolje nanu za tako nešto jer me moj glas na snimcima baš nervira :-D
    Javi kako prošlo iznenadjenje

    ОдговориИзбриши
  4. ps.pustila pred poslepodnevno spavanje Ogledalce i Mačka Tošu.Ja zaspala na početku Mačka Toše,za Martu ne znam.Samo se sećama medveda koji viče:Budale,budale...!

    ОдговориИзбриши
  5. jaoo, ni ja svoj glas ne volim da slušam. :)
    poslednje od bajkica što smo slušale su ove http://dkcmajdan.org.rs/?page_id=397

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Skrabalice, vidim da ima Palcica, skoro smo je gledli u pozoristu, nije na odmet i da je poslusamo.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails