среда, 31. август 2011.

Slikanje ''teturavim'' jajetom


Teturavo jaje je samo po sebi odlična, jednostavna igračka. Posebno za bebe, puzače! Da bi ga napravili potrebno vam je samo jedno plastično jaje koje se otvara na pola i malo testa za igru ili plastelina. Unutar tupe strane jajeta zalepite malo plastelina i zatvorite jaje. Kako god pokušavali da ga oborite, jaje će se uvek vraćati u uspravan položaj. I usput će se teturati. Možete ga vrteti kao čigru, pri čemu ono pravi spiralnu putanju.

To make a "wobbly" egg, you need a plastic Easter egg and some modelling dough. Open the egg in half and press the modelling dough into the small half of the egg. Attach the two halves together. The egg will now be able to stand and wobble when you touch it. Babies love this simple toy! Of course, if you're going to give it to a baby, seal the two halves with strong glue.


E, baš tu spiralnu putanju sam pokušala da učinim vidljivijom kroz ovu aktivnost. Na pod sam zalepila dva velika parčeta papira, ali kako papir nije bio skroz ravan, jaje nije moglo baš najpredvidljivije da se kreće. Znači, papir mora da bude ravan, bez nabora.

The egg will make a spiral trail if you spin it.  I wanted to make this trail more visible, so I attached two large sheets of paper on the floor. I showed M how to dip the smaller half of the egg into some paint and spin it around the paper. M loved it, especially because the trail was so unpredictable. It made very intricate paths all over the paper.


U jednu posudicu sam dodala malo tempere u koju je M umakao tupi kraj jajeta, a zatim bi ga zavrteo po papiru i pokušavao da ga obori. Jurnjava za jajetom je bila vrlo zabavna, posebno što se kretalo u najnepredvidljivijim pravcima.

четвртак, 25. август 2011.

Ritam i puno zabave

Inspiracija za ovu zabavu je došla preko fantastičnog teksta Multimedijalne muzičke radionice na sajtu Vreme igre.


Čim sam pročitala ovaj tekst, sinula mi je ideja da bi stvarno mogli da isprobamo ideje iz teksta. I tako, umesto zvečke, dograbila sam posude od različitih materijala koje su mi se našle pri ruci: limenu, plastičnu, drvenu, staklenu, i nešto pirinča, testenine i pasulja. Kao što se vidi, priprema za ovakvo muziciranje niti je komplikovana niti iziskuje nešto što nemate u kući.



M je bio oduševljen eksperimentisanjem sa različitim zvukovima. Da bih pospešila igru, postavljala sam pitanja koa što su: Šta misliš, kako će zvučati pasulj u limenoj kutiji, hoće li biti tih ili glasan? Šta je glasnije: testenina u staklenoj posudi ili pasulj u drvenoj? Koji ti se zvuk više sviđa od ova dva? Probaj da izvrneš kutiju. Probaj da rolaš teglu. A, šta ako zatreseš posudu najjače što možeš? A, šta ako u posudu dodamo još puno pirinča?...


U tekstu  se nalazi još puno predloga za eksperimentisanje sa različitim zvukovima. Probajte!
Mi smo na kraju pevali i svirali ovih ''instrumentima'' pesme po M'ovom izboru. I, naravno, igru posle skoro sat vremena završili presipanjem pirinča, pasulja i testenine iz posude u posudu.

уторак, 16. август 2011.

Instrument za pravljenje talasa ili Rainstick



Skoro smo u poseti jednoj mojoj prijateljici otkrili rainstick (pojma nemam kako se zove kod nas). M je bio oduševljen zvukom koji ovaj instrument proizvodi, rekao je da ga podseća na talase.
Kad smo došli kući, dali smo se u proizvodnju našeg ''instrumenta za pravljenje talasa'', kako smo ga nazvali. Malo sam pročešljala po internetu, pronašla uputsvto za pravljenje i dali smo se na posao.

Recently, we've discovered a rainstick in a friend's house, and M loved it. So, we decided to make one. I searched the Internet a bit, and  gathered the supplies: a strong cardboard tube, small nails, hammer, paper, masking tape,dried beans and rice.

Potrbno je: čvrsta kartonska tuba (naša je od neke žice, koju su majstori ostavili za sobom), mali ekseri, papir, lepljiva traka, čekić, pirinač i pasulj  i materijal za dekoraciju.
Ukucajte eksere duž kartonske tube, najbolje u spiralnoj formi, na rastojanju od najviše 1 cm.Jedan kraj tube zatvorite sa parčetom kartona i lepljivom trakom, okrenite tubu i kroz drugi otvor sipajte pirinač i pasulj. Zatim i ovaj otvor zatvorite kartonom i lepljivom trakom. Tubu obmotajte papirom, najbolje u nekoliko slojeva, i dajte deci da je ukrase.


Hammer the nails in a spiral form around the tube. Cover the end of the tube with a piece of cardboard and secure with tape. Put rice and beans into the open end of the tube. Then, cover the opening with another piece of cardboard and tape. Now, it's time to decorate your rainstick. Wrap the rainstick with paper, and let the children decorate it with markers, paints, stickers, ...
M used some tempera paints that he applied directly to the tube, or to the working surface, and then he would roll the tube along the surface. That's how we've got this beautiful "wave making instrument" as he calls it, because the sound that it makes when you turn it over, reminds him of waves. You can experiment, turning it over slowly, or fast, and listen to a fantastic, relexing sound it makes.


M je dobio tubu na parčetu folije, koja je trebala da ima funkciju zaštite za sto, tempere i četkice. Međutim, sam je ubrzo smislio bolji način za slikanje, koji je njemu svojstveniji. Položio je tubu na foliju, pa boju nanosio direktno iz tube na foliju ili na samu tubu. Zatim bi tubu valjao kao valjak preko boje. Zvuk koji je valjak tom prilikom proizvodio bio je podjednako zabavan.
I tako smo dobili ovaj divni , psihodelični Instrument za pravljenje talasa. Zvuk koji proizvodi dok ga okrećete je predivan, opuštajući. Prijateljica mi je rekla da su oni svoj, kupljen u indian šopu, koristi da umire kćerkicu kad je bila beba. Možete i da eksperimentišete, da ga okrećete polako, brzo, naglavačke, pod oštrim uglom, u krug, kao valjak...



уторак, 9. август 2011.

Metamorfoza leptira - na naš način!

U poslednje vreme dosta čitamo o leptirima i njihovom životu. Jedna od M'ovih igara kojih se igra ovih dana je da se, pošto pojede jabuku, umota u ćebence ili nešto slično i da ''spava'' kao gusenica, a zatim da izleti ispod pokrivača i počne da trči okolo mašući rukama kao leptir.
Želela sam da u dekor njegove nove sobe dodam i poster metamorfoze leptira, ali sam onda pomislila da bi još zanimljivije bilo da ga sami napravimo.  

M has been quite interested in butterflies recently, so I wanted a poster of the butterfly metamorphosis as a decoration for his new room. But, then I got the idea that we could make one ourselves. 
We talked about butterfly metamorphosis while looking at these beautiful illustrations from a book "Butterfly is patient" downloaded from Scribd.


Ovde na slici vidite otprilike postupak kojim smo poster napravili. Pošto baš i ne volim unapred zadate slikarske zadatke, potrudila sam se da M bar koliko toliko sam učestvuje u stvaranju ovih slika.
Pričali smo o metamorfozi leptira i usput gledali ove predivne ilustracije iz knjige ''Butterfly is patient'' koju smo u skraćenoj formi i potpuno besplatno preuzeli sa Scribd-a. Onda sam mu ja objasnila svoje ideje kako da naslikamo jaje, gusenicu, čauru i leptira, koristeći šake. Ja sam slikala na mojoj šaci, a M na svojoj.
Zatim sam mu pokazala kako da napravi otiske na papiru. Pitao je zašto gusenica nema noge, pa sam mu dala markere, a one je dodao noge gusenici i noge i telo leptiru.

The method is pretty obvious from the previous photo. I showed him my ideas how to create an egg, a caterpillar, a cocoon and a butterfly with hand prints. He painted his hand on his own,and then he made impressions on a piece of paper, and added legs to the caterpillar and butterfly.


Mislim da je poster savršen :).
Uz to, ovih dana čitamo Gusenicu Njam-Njam koja se meni baš i ne dopada, ali je M voli i, u nedostatku knjige, gledamo ovaj crtać urađen prema knjizi Erika Karla, Veoma gladna gusenica.
A, sećate li se našeg seta za prepričavanje ove priče? Neki delovi sada nedostaju, ali set je i te kako voljen.

I love our new poster. M too. We've been watching "Very Hungry Caterpillar" animated version on YouTube, since this classic hasn't been translated to Serbian yet.
And our set for retelling this story, that I made for M almost 2 years ago, is still very much loved and played with.

понедељак, 8. август 2011.

Igre iz našeg detinjstva


Negde ovog proleća sam ispred zgrade u kojoj sam odrasla videla nekoliko devojčica koje su pravile pitice od blata. Oduševile su me! Nisam odaaavno videla decu da se tako samoinicijativno igraju jedne od mojih omiljenih igara iz detinjstva! A, šta sve one tu nisu imale: prave sudove, šoljice, daske za sečenje, pribor, pravile su ne samo pite, već i sarmice od blata i lišće koje su umotavale i probadale grančicama.
Dugo sam ih posmatrala dok su se igrale i uživala gledajući njihovu igru. Krenula su sećanja na igre kojih sam volela da se igram kao dete. A, to su sve bile igre koje su prenošene sa starije dečice na one mlađe. Po celo leto se provodilo napolju u igrama koje danas retko srećem. Ponekad vidim klince kako se igraju žmurke u parkiću ili ispred neke zgrade, ili devojčice kako preskaču lastiš i to je otprilike sve.
Ne znam ko je kriv što dnašnje generacije sve više igre napolju svode na igre na igralištu ili igraonici. I ne interesuje me krivac. Današnjoj deci treba malo podsticaja od strane nas koji smo se nekada igrali svih onih divnih igara, jer, očigledno, lanac prenošenja se negde pokidao.
Ova razmišljanja su izmamila iz mene i jedan post o telefonima od konzervi koji sam objavila na Roditelji.me.
A, pre nekoliko dana sam na FB stranici bloga postavila pitanje čitaocima o igrama kojih su se rado igrali kao deca i evo opširnog, inspirativnog odgovora od Vere:


Sećate li se pravila ovih igara? Volela bih da se zajedno podsetimo pravila i da ovde napravim neki npr. sedmični podsetnik na način igranja neke igre koju vi predložite. Kako vam se čini ideja?

среда, 3. август 2011.

Otisci od kukuruza i paprike



Možda ste već primetili ovde i ovde da je M u majstorskom fazonu ovih dana. Pored čekića i šrafcigera, najzanimljiviji mu je molerski valjak. Još kad bi mogao stvarno da kreči...!
Da bi bar malo udovoljili toj želji, dala sam mu belu i žutu temperu, parče kukuruza u klipu, malo kukuruzne šaše i papriku presečenu na pola i pokazala mu kako da valjkom nanosi boju na njih, a zatim da pravi otiske na papiru.

These days tools are very popular in our house, and so is foam roller that M uses to "paint" the house. I tried to provide him a real opportunity to use his roller, and this was what I came up with having limited time and limited supplies. I gave him a piece of corn cob and a pepper cut in half. I showed him how to apply paint with his roller, and then make impressions on a piece of paper. He experimented for a pretty lo9ng time and he really, really enjoyed.

Mogu reći da je ovo bila jedna od slikarskih aktivnosti na kojoj je proveo puno vremena. Pustila sam ga da eksperimentiše i sam shvati kako ostaju najbolje šare od kukuruznih zrna, lista kukuruza... Naročito ga je imresioniralo kad je otkrio da može valjkom da pređe po papiru, a zatim kukuruz da rola preko nanešene boje. Fantastične šare!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails