уторак, 9. август 2011.

Metamorfoza leptira - na naš način!

U poslednje vreme dosta čitamo o leptirima i njihovom životu. Jedna od M'ovih igara kojih se igra ovih dana je da se, pošto pojede jabuku, umota u ćebence ili nešto slično i da ''spava'' kao gusenica, a zatim da izleti ispod pokrivača i počne da trči okolo mašući rukama kao leptir.
Želela sam da u dekor njegove nove sobe dodam i poster metamorfoze leptira, ali sam onda pomislila da bi još zanimljivije bilo da ga sami napravimo.  

M has been quite interested in butterflies recently, so I wanted a poster of the butterfly metamorphosis as a decoration for his new room. But, then I got the idea that we could make one ourselves. 
We talked about butterfly metamorphosis while looking at these beautiful illustrations from a book "Butterfly is patient" downloaded from Scribd.


Ovde na slici vidite otprilike postupak kojim smo poster napravili. Pošto baš i ne volim unapred zadate slikarske zadatke, potrudila sam se da M bar koliko toliko sam učestvuje u stvaranju ovih slika.
Pričali smo o metamorfozi leptira i usput gledali ove predivne ilustracije iz knjige ''Butterfly is patient'' koju smo u skraćenoj formi i potpuno besplatno preuzeli sa Scribd-a. Onda sam mu ja objasnila svoje ideje kako da naslikamo jaje, gusenicu, čauru i leptira, koristeći šake. Ja sam slikala na mojoj šaci, a M na svojoj.
Zatim sam mu pokazala kako da napravi otiske na papiru. Pitao je zašto gusenica nema noge, pa sam mu dala markere, a one je dodao noge gusenici i noge i telo leptiru.

The method is pretty obvious from the previous photo. I showed him my ideas how to create an egg, a caterpillar, a cocoon and a butterfly with hand prints. He painted his hand on his own,and then he made impressions on a piece of paper, and added legs to the caterpillar and butterfly.


Mislim da je poster savršen :).
Uz to, ovih dana čitamo Gusenicu Njam-Njam koja se meni baš i ne dopada, ali je M voli i, u nedostatku knjige, gledamo ovaj crtać urađen prema knjizi Erika Karla, Veoma gladna gusenica.
A, sećate li se našeg seta za prepričavanje ove priče? Neki delovi sada nedostaju, ali set je i te kako voljen.

I love our new poster. M too. We've been watching "Very Hungry Caterpillar" animated version on YouTube, since this classic hasn't been translated to Serbian yet.
And our set for retelling this story, that I made for M almost 2 years ago, is still very much loved and played with.

7 коментара:

  1. Odličan poster, bravo za umetnika!
    I set za prepricavanje Veoma gladne gusenice vam je super.

    I mi ovih dana citamo Laguninu Gusenicu Njam-Njam, blizancima se bas dopada - i uvek prokomentarisu da nam je gladna gusenica gricnula i knjigu :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Gusenica Njam-Njam je i medju Eminim omiljenim knjigama, mada, kao sto i ti kazes, ni meni se nesto narocito ne dopada. Ideja za prikaz metamorfoze ti je super, primenicu ga prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
  3. poster je fantastican.
    a ja sam do sad zivela u ubedjenju da je gusenica njam-njam u stvari very hungry catepilar. Sad tek primetih da nije ista slika.
    a meni je gusenica njam njam predivna i sava je bas voli... mada, jeste za prilicno malu decu, moje je vec, kao, preraslo. Ali je i dalje prelepa...

    ОдговориИзбриши
  4. wonderful - i adore handmade!

    Thanks for sharing this on the Sunday Showcase - hope to see you this week.

    Bern
    http://momto2poshlildivas.blogspot.com/search/label/Sunday%20Showcase

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails