четвртак, 17. март 2011.

Izložba autoportreta na blogu lilla a


http://www.lilla-a-design.blogspot.com/
Na blogu Lilla A danas je otvorena međunarodna zajednička izložba autoportreta. Umetnici su poznati u svojim domovima, a ova izložba omogućava širokoj javnosti da se uvere u njihov umetnički potencijal. Svoju domovinu, Crnu Goru, na ovoj izložbi predstavlja nadareni M. :D

International selfportrait exhibition is opened today over at lilla a blog. The artists are well-known in their homes, so this exhibition is a great opportunity for public to get familiar with their immense artistic gift. Montenegro is represented by young M. :D

Šalu na stranu, pogledajte ovu preslatku izložbu dečijih autoportreta, na kojoj smo i mi učestvovali. Odavno vrebam priliku da učestvujemo na jednoj od izložbi koje se periodično organizuju na Lilla A, čekajući temu i tehniku pogodne za jednog dvoipogodišnjaka.

 Have a look at this beautiful exhibition of childrens' selfportraits over at Lilla A. I have been waiting for such an opportunity to participate, looking for theme and technic suitable for my 2-year-old.

Najzad, kad sam ugledala da je tema nove izložbe autoportret u kolaž tehnici, znala sam da moramo da probamo. Ispostavilo se da je ovo aktivnost baš po M'ovom ukusu. Iako sam donela raznabojni kolaž papir, makaze, lepak i dugmiće da sa njima obogatimo ovu sliku, M nije hteo da čuje ni za šta drugo sem za tempere. I to slikanje prstima. Za početak, isekla sam veliki krug od belog papira i dala M'u ogledalce, kao što je i predloženo u propozicijama za izložbu. Onda smo razgovarali: koje boje je tvoje lice, koje boje su ti oči, kosa, usne...? Šta ti se još nalazi na licu?...Ja sam mešala boje a M ih nanosio tamo gde treba. Najduže se zadržao na kosi, insistirajući da je njegova kosa crna, a ne braon.



M prefered using only tempera paints for his selfportrait. Also, he didn't like using paint brushes, instead he fingerpainted. While M was looking himself in a mirror, I was asking questions, such as: What colour is your face? What colour is your hair? And lips?... I mixed colours, and M painted the facial features. He argued that his hair is black, not brown.

Na kraju se igrao sa slikom noseći je ispred sebe kao masku, dok u jednom momentu nije zaključio da to ipak nije on, jer:''...ovaj bata je zabrinut, a ja sam stalno nasmejan.''
Ovo je sjajan način da vidite kako dete sebe doživljava.

This is a brilliant way to see how a child sees himself. Also, I think it would be a good idea to do this activity periodicaly, seeing how his perception of himself is changing.

9 коментара:

  1. Prekrasan blog i čestitke veselom M na predstavljanju svoje zemlje na jednom takvom međunarodnom događaju!

    ОдговориИзбриши
  2. Love the self portrait!

    Thanks for sharing the link!

    Kerri

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Huana, thanks Kerri :)
    Yes, lilla a is a lovely blog. You'll find so many fantastic art ideas over there

    ОдговориИзбриши
  4. Mnogo ste slatki, i na portretu a i kad ga komentarisete. I mi smo se spremali za izložbu ali smo se zaneli pa smo crtali celo telo, a onda zaključili da smo pogrešili. Drago mi je da je bar neko od naših drugara bio vredniji.

    ОдговориИзбриши
  5. svaka cast. Slika za decka od 4 godina. A tek komentar...

    ОдговориИзбриши
  6. Ninocka, mozda ste trebali da fotografisete samo glave. I mi smo koristili samo boje, iako je tehnika trebalo da bude kolaz, ali ne mari.
    Milice, hvala! Bilo je tu mamine pomoci u smislu pitanja: Koje su ti boje usne? Sta jos imas na licu?... Ne verujem da bi bez mene pored sebe imao inspiraciju da naslika pravo lice. Probajte, M je bas uzivao.

    ОдговориИзбриши
  7. Sve čestitke za sad već afirmisanog umetnika!

    A koliko ste nam uvek inspirativni, pogledajte na http://rastemo.blogspot.com/2011/03/izlozba-decijih-radova-uskrs.html

    Nadam se da ćete učestvovati...
    Veliki pozdrav :-)

    ОдговориИзбриши
  8. Izuzetan je portret, odusevljavam se...ali komentar posle je sve nadmasio :D
    zagrljaj za vas

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails