среда, 23. септембар 2009.

Jedan Montezori, molim!

Montezori način rada sa decom me je veoma zainteresovao već pri prvom susretu sa ovim pojmom. Od kad sam rešila da krenem da neke Montezori aktivnosti primenim kod M, počela sam više da čitam i informišem se na netu. E, tu upadoh u klopku!
Na mnogim Montezori blogovima sam gledala kako mame i profesionalni Montezori nastavnici prezentuju nove aktivnosti deci. Moj pokušaj da M'u predstavim bilo koju novu aktivnost na takav način nikad nije dao rezultata, što me je veoma frustriralo. I, onda se vratim osnovnom Montezori štivu. Krenem od početka: Šta je Montezori, koji su osnovni principi? I, onda, bam! Pa, dobro, bre, ženo,lepo piše, deca najboje uče kad sama kontrolišu šta će i kada raditi!
Od tad mu samo pokažem kako se nova aktivnost izvodi, ako nije zaineteresovan ostavim je na VIDNO mesto sa ostalim igračkama i, voila!, M je počeo da se sa vidnim ineresovanjem igra sa mnogim stvarima koje sam ranije pokušala da mu nametnem. Juče sam ga, na primer, ovako zatekla, kako ubacuje slamčice u kutiju od Cedevite, i kad ih je sve ubacio, rekao je sam sebi ''Bavooo'', i prešao na drugu zanimaciju.
Blesava mamo!

3 коментара:

  1. Divan post i poučan...ništa ne možemo na silu. Moja djevojčica će napuniti 11 mjeseci za par dana i trenutno je u fazi hodanja, a uspjela sam je zainteresovati sa jednom knjigicom koju sam nespretno napravila ( http://ijasammama.blogspot.com/2011/10/knjiga-od-platna.html) ai bitno je da je njoj zanimljiva pa se nadam da ću uskoro napraviti drugu bolju verziju. Ovaj sajt me zaista inspiriše, pa bih postavila još jedno pitanje, koliko je M bio ''star'' kada ste počeli uvoditi ovaj vid zabave? Igre i ostale aktivnsti.
    Samo nastavite i dalje sa radom i veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Nedo, M je ovde imao godinu i tri meseca. A, uopste sa ovakvim aktivnostima smo poceli bas negde oko prvog rodjendana. Brzo je interesovanje preslo na boje i oblike pa je i to lako apsolvirao.
    A nisam znala da i vi imate blog :)Odoh sad da malo bacim pogled!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam na poččetku blogovanja, ali sada baš nemam mnogo vremena.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails