субота, 25. август 2012.

Otiskivanje sa komadima stiropora


Odavno sam htela da isprobamo ovu aktivnost pošto sam je videla na mnogim blogovima, ali nikako da nabavim mastilo koje se preporučuje pre nego bilo koje druge boje.


Kako mastilo nikako da nabavimo, a usput smo sakupili nekoliko potpuno glatkih tacni od stiropora (obično ih sačuvam od šampinjona), pomislila sam da probamo sa temperom, pa kako bude.
I tako, isekla sam tacne od stiropora na nekoliko pravougaonih komada, M je dobio čačkalice, četkice i plastične nožiće da sa njima utiskuje šare u stiropor. Uz pomoć noža je napisao jedno slovo Š ćirilicom, okrenuo četkicu, ukrasio ga sa nekoliko tačkica uz pomoć oštrog kraja četkice, pa mu se ovaj metod toliko svideo, da je sve ostale pločice ukrasio upravo tačkastim motivima, dobijenim zabadanjem kraja četkice u stiropor.


Na kraju je izabrao samo dve pločice koje su mu se dopale, slovo Š, i sunce, a ostale su škartirane.
Premazivao ih je temperom po izboru, naravno plavom, ali i narandžastom, i otiskivao na papir.
Začuđujuće dugo ga je držalo interesovanje za ovaj način slikanja, pa smo na kraju imali desetak ispečatiranih listova.

Sad jednosavno moram naći mastilo, pa da probamo i u varijantu, jer otisci sa temperom nisu previše jasni. Mada se M nije bunio. Javiću kako je ispalo.

понедељак, 20. август 2012.

Kockice za pričanje priča


Sećate se ovih kockica?
Najzad su  pre nekih mesec dana dobile svoju pravu namenu, mada tek sad stižem da pišem o tome.
Dakle, iskoristili smo kockice isečene od jedne drvene lajsne širine 3x3cm, koje smo isekli na 3cm dužine. Nismo imali baš pravi alat, pa ni kockice nisu pravilno isečene, a nisu se mogle bolje ni išmirglati. No, ne mari.


M i ja smo zajedno osmišljavali motive koje smo želeli da se nađu na stranama kockica. Ja sam ih iscrtala tankim trajnim markerom crne boje. M je tražio kuburu, mač, papgaja i još par gusarskih rekvizita.
Dodali smo i one standardne, kuću, prozor, fontanu, drvo, cvet, pticu, dečaka, devojčicu, vozila...
Igra se jednostavno: Bacite sve kockice u isto vreme, a zatim na osnovu motiva koje dobijete na stranama okrenutim na gore pričajte priču. Kombinacije su nebrojene, a pesnička sloboda poželjna :)
Ili, bacite jednu kockicu i počnite priču. Zatim neka onaj drugi baci drugu kockicu i nadoveže se na vašu priču, a zatim onaj treći,  i tako dalje. Ova igra je preteška za M, ali stariji drugari bi sigurno uživali.
Nama se dopadaju, M ih koristi i da se sa njima igra prodavnice.

уторак, 14. август 2012.

Čas gađanja u pesku


Napokon smo kod kuće, bar na kratko, pa nas opet čeka put! Mene u Google reader-u sačeka skoro 1000 postova koji čekaju da budu pročitani, da vidim šta rade naši drugari iz komšiluka, ali i oni po svetu.
Bili smo u Ulcinju, na najlepšem pesku koji se zamisliti može. Pomalo smo pravili zamkove od peska, pomalo pisali, crtali po pesku, ali M je najviše uživao da sedi u plićaku, igra se sa mokrim peskom, baca ga u vodu, posmatra kako mu se rastače između prstiju...


Tako smo i smislili jednu igricu, koja je uz to i duhu upravo završenih Olimpijskih igara. Crtali smo mete u pesku, pa se takmičili ko će pogoditi centar. U početku sam mete crtala ja, a onda se i M izveštio. Liniju odakle smo gađali smo malo po malo udaljavali, pa je to bio pravi izazov pogoditi centar mete bombom od peska. A, bogami, trebalo je i bombu napraviti što čvršću, opet vrlo korisna vežbica za mišiće ruku.

ovako je M crtao mete
 Malo igre, vežbanja, uživanja i puno plivanja i sunca. Sve u svemu, lep odmor.
Na kraju smo 'skoknuli' do Kotora (ako se za vožnju od skoro 3 sata može reći skoknuti), gledali smo sjajnu predstavu Guliver, u Luci Kotor. Guliver je ustvari džinovska marioneta od 12 metara koju je podigao kran, a ruke, noge, glavu mu je pokretala grupa sjajno koordiniranih momaka i devojaka. Najslađi su bili Liliputanci, dečica iz Kotora, koji su čak govorili na Liliputanskom jeziku.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails