четвртак, 29. март 2012.

Prolećne lutkice - Insekti

Ovo je jedna od onih aktivnosti što krenu potpuno drugačije od onog kako sam ja zamislila i na kraju proizvede mnogo bolje rezultate.


Predložila sam M da probamo pravljenje simetričnih otisaka, tako što će sipati po malo boje na papir pa preklopiti. M je imao bolju ideju, nije mu se svidelo da sipa boju direktno na papir, već je tražio da slika četkicom po papiru. Ipak je pristao da slika samo sa jedne strane papira, pa kad je preklopio papir dobio je nešto slabiji otisak, koji ga je neminovno podsetio na leptira!
Zato je rešio da napravi i bubamaru i još po nekog insekta.
Na kraju sam ja dobila zadatak da isečem bubamaru i društvo i zalepim ih na štapiće.
Onda smo izašli napolje, a insekti od papira su zamahali krilima i rastrčali se po dvorištu. Jedva sam stigla da ih fotografišem :)
I još smo neplanski dobili pravu prolećnu zanimaciju.



четвртак, 15. март 2012.

Vežbamo ravnotežu



M je u dvorištu pronašao jednu dasku i neke motke, sve to je dovukao iz bašte koja čeka da se opet uredi posle zimske avanture sa snegom i vetrom.

Daska i oblica dale su instant igračku kojom smo vežbali ravnotežu.

Sad da smislim kako da napravim nešto slično za unutra.

уторак, 13. март 2012.

DIY kaleidoskop


M obično nije uključen u izradu tekstova koje pišem za Vijesti, jer se trudim da pišem o aktivnostima koje bi bile zanimljive i za decu stariju od M'ovog uzrasta.
Ipak, u izradi kaleidoskopa smo zajedno učestvovali, pa ću proces preneti i ovde iako je tekst izašao u Vijestima još pretprošle nedelje.


M je u zadnje vreme opsednut igranjem sa svetlom. Baterijske lampe, kontrast tame i svetla, načini na koje svetlo pada na pojedine predmete (na primer, otkrio je dugu koju pravi CD ako na njega uhvatite sunčeve zrake).
Za kaleidoskop sam pripremila materijal, spremajući se da ga sama napravim. Potrebna je jedna kartonska tuba, karton isečen tako da kad se dva puta presavije po dužini formira prizmu koja lako staje u kartonsku tubu, aluminijumska folija, komad tamnog hamer papira isečen u prečniku tube sa rupom u sredini, i dva kruga komada debljeg celofana šira za centimetar od prečnika tube. Generalno, uputsvo koje smo koristili da napravimo kaleidoskop možete naći ovde.
Karton sam, pre nego štoo sam ga presavila obložila sa aluminijumskom folijom, veoooma pažljivo, i još pažljivije prizmu ubacila u tubu.
Sad je došao red na M. Dobio je zadatak da među sitnim Lego delovima pronađe one sjajne, providne, a ja sam za to vreme pronašla još par šljokičavih stvarčica. Sve smo ih stavili na sredinu jednog celofana, prekrili drugim i lepljivom trakom zalepili za jedan kraj tube. Ne čudite se što ovako izgleda, M je insistirao da on lepi.


Na drugi kraj tube smo zalepili krug od kartona sa probušenom rupom u sredini, a za ukrašavanje smo iskoristili još jedan svetlosni eksperiment koji smo napravili par dana pre toga.
M je, uz moju pomoć, narendao raznobojne voštane bojice na papir, prekrili smo sve peki papirom, pa sam preko svega prešla peglom. M je zatim ostatak papira obojio vodenim bojama, pa kad se crtež osušio, divio se bojama koje je sunce stvaralo dok se probijalo kroz papir prilepljen uz prozor.


Kaleidoskop, zadivljujuće, radi! Ne kao pravi, iz radnje, ali ako negde nađem karton obložen reflektujućom folijom, pravimo ga opet ;) 

петак, 9. март 2012.

Kockice i malo matematike


Pre nekoliko dana smo M'ov tata i ja isekli ove kockice od jedne letvice, planirane za jednu igračku o kojoj ćemo o tom, potom ;).


A, pre nego što ih iskoristim za ono za šta su namenjene, M je dobio priliku da se sa njima poigra i usput rešava malo matematike.
Ideja za ovu igru je sa bloga The Activity Mom, a sve što je potrebno su kockice jednake površine (čak i kvadrati isečeni od papira dolaze u obzir), i oblici iscrtani na listovima papira koje treba popuniti kockicama.
M je dobio zadatak da u okviru linija poređa kockice, a pre svega bih ga pitala da pretpostavi koliko kockica će mu biti potrebno, a zatim bi ih prebrojali.


Onda smo igricu malo otežali tako što je M dobio zadatak da od svakog napravljenog oblika za koji je bilo potrebno 6 kockica, premeštanjem kockica napravi oblik pravougaonika.
Zatim je M na posebnom papčetu papira, bez iscrtanih ivica, gledajući u neki od šablona, probao da ponovi taj isti oblik.
Iznenađujuće, M'u se igra veoma svidela, pa ćemo kockice neko vreme zadržati ovu namenu.


уторак, 6. март 2012.

Svetlucava pećina


...tako M zove ovu kutiju koja već danima stoji na sred naše dnevne sobe.
Do sada je promenila mnoge uloge, bila je kuća, garaža, brod, jazbina, a kad smo dodali novogodišnje lampione postala je svetlucava pećina!


Naravno, lampioni su, šta drugo, nego drago kamenje :).
Sa jedne strane kutije izbušiti rupice nekim tanjim predmetom i u njih utisnuti minijaturne sijalice od  svetlećeg ukrasa za jelku. To je sve! Uključiti drugi kraj u struju, zatvoriti kutiju, a klinci uživaju, bar je M duugo uživao u ovom lajtšou.


pogled na kutiju sa spoljne strane
 Ideja odavde.

понедељак, 5. март 2012.

Igranje sa penom za brijanje, prozor varijanta



Radosti moje odkad imamo ovaj veliki prozor! Pre nego što smo proširili stan, gledala sam po netu razne zanimacije i igre sa svetlošću za koje je bio potreban fino osvetljen veliki prozor i jedva čekala da i mi dobijemo takav.
Imam neki osećaj da ćete često čitati o zanimacijama vezanim za prozore i svetlo :). A, eć ih je bilo par.
Tako se setih pre neki dan skoro zaboravljenog posta sa The Artful Parent, gde su igru sa penom za brijanje preneli na prozorsko okno.


M je dobio bocu sa jeftinom penom (M'ov tata je počeo da koristi onaj gel za brijanje, jer mu penu uvek potrošimo :D), naneo je na prozor (i oko prozora i po svojim nogama, usput), a onada je prešao na sledeću fazu uživanja.
Razmazivanje celom šakom, crtanje i pisanje slova, čupkanje, eksperimentisanje sa svetlijim i tamnijim mestima...
Uživanje!
Da dodam, pena se vrlo lako skinula sa prozora, a przor ostao besprekorno čist!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails