уторак, 13. март 2012.

DIY kaleidoskop


M obično nije uključen u izradu tekstova koje pišem za Vijesti, jer se trudim da pišem o aktivnostima koje bi bile zanimljive i za decu stariju od M'ovog uzrasta.
Ipak, u izradi kaleidoskopa smo zajedno učestvovali, pa ću proces preneti i ovde iako je tekst izašao u Vijestima još pretprošle nedelje.


M je u zadnje vreme opsednut igranjem sa svetlom. Baterijske lampe, kontrast tame i svetla, načini na koje svetlo pada na pojedine predmete (na primer, otkrio je dugu koju pravi CD ako na njega uhvatite sunčeve zrake).
Za kaleidoskop sam pripremila materijal, spremajući se da ga sama napravim. Potrebna je jedna kartonska tuba, karton isečen tako da kad se dva puta presavije po dužini formira prizmu koja lako staje u kartonsku tubu, aluminijumska folija, komad tamnog hamer papira isečen u prečniku tube sa rupom u sredini, i dva kruga komada debljeg celofana šira za centimetar od prečnika tube. Generalno, uputsvo koje smo koristili da napravimo kaleidoskop možete naći ovde.
Karton sam, pre nego štoo sam ga presavila obložila sa aluminijumskom folijom, veoooma pažljivo, i još pažljivije prizmu ubacila u tubu.
Sad je došao red na M. Dobio je zadatak da među sitnim Lego delovima pronađe one sjajne, providne, a ja sam za to vreme pronašla još par šljokičavih stvarčica. Sve smo ih stavili na sredinu jednog celofana, prekrili drugim i lepljivom trakom zalepili za jedan kraj tube. Ne čudite se što ovako izgleda, M je insistirao da on lepi.


Na drugi kraj tube smo zalepili krug od kartona sa probušenom rupom u sredini, a za ukrašavanje smo iskoristili još jedan svetlosni eksperiment koji smo napravili par dana pre toga.
M je, uz moju pomoć, narendao raznobojne voštane bojice na papir, prekrili smo sve peki papirom, pa sam preko svega prešla peglom. M je zatim ostatak papira obojio vodenim bojama, pa kad se crtež osušio, divio se bojama koje je sunce stvaralo dok se probijalo kroz papir prilepljen uz prozor.


Kaleidoskop, zadivljujuće, radi! Ne kao pravi, iz radnje, ali ako negde nađem karton obložen reflektujućom folijom, pravimo ga opet ;) 

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails