уторак, 3. април 2012.

Izgrebani crteži i slike iznenađenja


Kad je pre nekog vremena Škrabalica objavila na svojoj FB stranici upustvo za pravljenje greb-greb crteža, znala sam da ćemo morati uskoro da ih isprobamo, ali i da smislim još neki način na koji bi se ova tehnika mogla iskoristiti.


Jedino što sam bila ubeđena da M neće biti baš zainteresovan za crtanje, pa da će aktivnost ostavti da se isproba možda dogodine.
Ali, M je rešio da me iznenadi, pa, ne samo da je sa zadovoljstvom crtao, nego je i učestvovao u celom procesu pravljenja podloge za grebanje. Kako se olovka mora polako povlačiti da bi se linije dobro videle, primetila sam da je to M dalo dodatni podsticaj da nacrta dve iznenađujuće precizne i realistične slike. Nešto novo za nas, svakako.


Recept je jednostavan. Pomešati jednake delove tempere i tečnosti za sudove i ravnomerno naneti na prethodno voštanim bojicama potpuno prekriven papir. Mi smo koristili kutije od žitarica za ove crteže. Crtati tako što se potrošenom hemijskom ili nekim sličnim predmetom polako grebe željena slika.
M je došao na ideju da jedan papir obojimo u belo, mada je trebalo premazati još bar jedan sloj, ali neko nije imao strpljenja :)


Zatim sam rešila da pokušam da na ovaj način napravim prave greb-greb kartice. Ali, kako nisam imala odgovarajuću podlogu koju bih premazala, na pamet mi je palo da iskoristim plastične providne folije za dokumenta, pa da u njih kasnije stavim neke slike za otkrivanje.
Plastične folijice sam premazala ovom mešavinom i ostavila da se osuše preko noći. Napravila sam jednostavan crtež na kom sam iscrtala mnoštvo svakodnevnih predmeta i ubacila u foliju.


Kad je M došao iz vrtića, čekala ga je zabava. Grebao je deo po deo lista i pokušavao da pogodi šta to proviruje ispod boje. U nekim momentima je bio toliko nestrpljiv da je zakukao da mu pomognem, pa sam mu se i ja pridružila.


Otkrivalica je naručena i za danas. Odoh da crtam još jednu turu sličica ;)


2 коментара:

  1. Predobra ideja ,a i ime si smislila! Ne znam kako sam propustila taj post kod Škrabalice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Smislila, nego ;)
      Nije bilo posta, vec samo slika na FB, jer se Skrabalica u to vreme selila

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails