уторак, 16. август 2011.

Instrument za pravljenje talasa ili Rainstick



Skoro smo u poseti jednoj mojoj prijateljici otkrili rainstick (pojma nemam kako se zove kod nas). M je bio oduševljen zvukom koji ovaj instrument proizvodi, rekao je da ga podseća na talase.
Kad smo došli kući, dali smo se u proizvodnju našeg ''instrumenta za pravljenje talasa'', kako smo ga nazvali. Malo sam pročešljala po internetu, pronašla uputsvto za pravljenje i dali smo se na posao.

Recently, we've discovered a rainstick in a friend's house, and M loved it. So, we decided to make one. I searched the Internet a bit, and  gathered the supplies: a strong cardboard tube, small nails, hammer, paper, masking tape,dried beans and rice.

Potrbno je: čvrsta kartonska tuba (naša je od neke žice, koju su majstori ostavili za sobom), mali ekseri, papir, lepljiva traka, čekić, pirinač i pasulj  i materijal za dekoraciju.
Ukucajte eksere duž kartonske tube, najbolje u spiralnoj formi, na rastojanju od najviše 1 cm.Jedan kraj tube zatvorite sa parčetom kartona i lepljivom trakom, okrenite tubu i kroz drugi otvor sipajte pirinač i pasulj. Zatim i ovaj otvor zatvorite kartonom i lepljivom trakom. Tubu obmotajte papirom, najbolje u nekoliko slojeva, i dajte deci da je ukrase.


Hammer the nails in a spiral form around the tube. Cover the end of the tube with a piece of cardboard and secure with tape. Put rice and beans into the open end of the tube. Then, cover the opening with another piece of cardboard and tape. Now, it's time to decorate your rainstick. Wrap the rainstick with paper, and let the children decorate it with markers, paints, stickers, ...
M used some tempera paints that he applied directly to the tube, or to the working surface, and then he would roll the tube along the surface. That's how we've got this beautiful "wave making instrument" as he calls it, because the sound that it makes when you turn it over, reminds him of waves. You can experiment, turning it over slowly, or fast, and listen to a fantastic, relexing sound it makes.


M je dobio tubu na parčetu folije, koja je trebala da ima funkciju zaštite za sto, tempere i četkice. Međutim, sam je ubrzo smislio bolji način za slikanje, koji je njemu svojstveniji. Položio je tubu na foliju, pa boju nanosio direktno iz tube na foliju ili na samu tubu. Zatim bi tubu valjao kao valjak preko boje. Zvuk koji je valjak tom prilikom proizvodio bio je podjednako zabavan.
I tako smo dobili ovaj divni , psihodelični Instrument za pravljenje talasa. Zvuk koji proizvodi dok ga okrećete je predivan, opuštajući. Prijateljica mi je rekla da su oni svoj, kupljen u indian šopu, koristi da umire kćerkicu kad je bila beba. Možete i da eksperimentišete, da ga okrećete polako, brzo, naglavačke, pod oštrim uglom, u krug, kao valjak...



2 коментара:

  1. Hvala na tutorialu :-)
    U vrtiću imamo kupovni, a zovemo ga "instrument za kišu" - tako su ga prozvala djeca zbog zvuka koji proizvodi.

    Nataša

    ОдговориИзбриши
  2. I M je prvo cuo kupovni kako zvuci, i mnogo mu se svideo. Odmah je rekao "Kao talasi", pa smo mu primenu od kise preinacili u talase :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails