понедељак, 8. август 2011.

Igre iz našeg detinjstva


Negde ovog proleća sam ispred zgrade u kojoj sam odrasla videla nekoliko devojčica koje su pravile pitice od blata. Oduševile su me! Nisam odaaavno videla decu da se tako samoinicijativno igraju jedne od mojih omiljenih igara iz detinjstva! A, šta sve one tu nisu imale: prave sudove, šoljice, daske za sečenje, pribor, pravile su ne samo pite, već i sarmice od blata i lišće koje su umotavale i probadale grančicama.
Dugo sam ih posmatrala dok su se igrale i uživala gledajući njihovu igru. Krenula su sećanja na igre kojih sam volela da se igram kao dete. A, to su sve bile igre koje su prenošene sa starije dečice na one mlađe. Po celo leto se provodilo napolju u igrama koje danas retko srećem. Ponekad vidim klince kako se igraju žmurke u parkiću ili ispred neke zgrade, ili devojčice kako preskaču lastiš i to je otprilike sve.
Ne znam ko je kriv što dnašnje generacije sve više igre napolju svode na igre na igralištu ili igraonici. I ne interesuje me krivac. Današnjoj deci treba malo podsticaja od strane nas koji smo se nekada igrali svih onih divnih igara, jer, očigledno, lanac prenošenja se negde pokidao.
Ova razmišljanja su izmamila iz mene i jedan post o telefonima od konzervi koji sam objavila na Roditelji.me.
A, pre nekoliko dana sam na FB stranici bloga postavila pitanje čitaocima o igrama kojih su se rado igrali kao deca i evo opširnog, inspirativnog odgovora od Vere:


Sećate li se pravila ovih igara? Volela bih da se zajedno podsetimo pravila i da ovde napravim neki npr. sedmični podsetnik na način igranja neke igre koju vi predložite. Kako vam se čini ideja?

2 коментара:

  1. Odlična ideja. Evo da se i ja podsjetim: kućica na stablu (nisam sigurna koliko je to "sigurno", možda za malo veću djecu), auti od kartonskih kutija, pikule, lastike (čak smo imali vlastite igre)...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, jubistacha, pentranje po drvecu bi trebalo vratiti u bezbedne ''sportove''.
    Ne secam se pikule, volela bih da saznam kako se igra, mozda smo mi tu igru drugacije zvali.
    A, varijacije sa lastisem su bile bezbrojne

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails