четвртак, 17. фебруар 2011.

Knjiga o ''Radoznaloj pesmi''



Kišni dan nas je naterao da budemo sve vreme u kući, a proizvod tog vremena je jedna slatka knjižica domaće izrade.
M veoma voli ''Radoznalu pesmu'' Dragana Lukića, ali do sada je nigde nismo našli u štampanoj formi, sem u mojoj staroj čitanci iz prvog razreda osnovne škole, koja i nije baš zgodna za često listanje i iščitavanje. Zato sam mu predložila da ilustrujemo našu verziju ove pesme.
Za one koji ne znaju pesmu, to je pesma o detetu koje posmatra more ispod sebe. U njemu vidi školjke, ježeve i ribice i na kraju i samo bućne u vodu.
Prvo smo za svaku stranicu naše knjige morali da napravimo more. Iskoristili smo pucketavi plastični omot (pojma nemam kako mi kažemo bubblewrap?) koji smo premazali plavom, belom i zelenom bojom, pa smo zatim otisak preneli na četiri lista papira. M je uživao da razmazuje boje prstima.
Za prvu stranu smo probali da napravimo otisak školjke, tako što smo je premazali plavom bojom i prevaljali po papiru, ali otisak je bio prilično slab. M nije bio ni malo bio zadovoljan što mu se školjka ne vidi dobro pa sam ja docrtala ivice, da bi bilo što jasnije da je reč o školjci. U dnu slike M je zalepio stihove koji idu uz ovu stranicu.
Za ilustraciju druge stranice M je nacrtao morskog ježa, a ja sam ga isekla, pa ga je M dodao na sliku.
I evo ih prve dve strane:


Za treću stranu smo probali da dobijemo izgled ribarske mreže tako što sam premazala komad cvećarske mrežice bojom koji smo preneli na list. Otisak nije ispao baš najbolje, ali M se nije bunio :). Isekla sam dosta raznobojnih ribica od kolaž papira koje je M zalepio ispred ribarske mreže. Na kraju smo dodali papirić sa stihovima koji idu uz ovu stranicu.



Za zadnju stranu smo imali ceo mali foto sešn. M je obukao kupaće gaćice, pa smo skakali po krevetu, a ja sam pokušavala da ga uhvatim u skoku foto aparatom. Jednu sliku smo ištampali i kasnije ju je M zalepio za zadnju stranu. Evo dečaka koji skače sa stene u more:



Listove sam spojila heftalicom, ali se M sa listovima pošteno izigrao i pre nego što je knjiga bila gotova. Listove bi poređao na kauč, pa bi se popeo na naslon i recitovao pesmu. Na kraju pesme bi skočio na kauč, kao u more, pa sve ispočetka.
Naravno, kupaći kostim nije imalo šanse da je hteo da skine danas celi dan. Čak je na popodnevno spavanje išao u njemu. Bar sam ga ubedila da obuče duks i čarape :).

Za kraj, pesma koja nas je na sve ovo inspirisala.

Dragan Lukić

Radoznala pesma

Šta to radi pripijena za dno mora, školjka plava?
-Spava.
Šta ježevi morski rade kad ih gleda neko dete?
-Prete!
Šta ribice male rade kad ribari bace mreže?
-Beže!
A kad ja sa stene skočim, šta to kaže more plavo?
-Bravo!

7 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails