недеља, 30. јануар 2011.

Mešanje boja


U zadnje vreme, svako slikanje temperama ili vodenim bojama se svede na mešanje boja, predviđanje rezultata i pravljenje najveličanstvenije od svih boja- BRAON!
Rezultat ovog M'ovog interesovanja za mešanje boja je i ova aktivnost, koju sam iskoristila da uvedemo pipetu i dozvolim malo tako željenog igranja sa vodom u sred dnevne sobe.
Ideja nije nova, viđala sam je na mnogim Montessori sajtovima i blogovima, na primer ovde.
Dakle, potrebne su bar četiri providne čaše, pipeta i prehrambena boja u tri osnovne boje. Na dno tri čaše stavite malo prehrambene boje i dolijte vodu. Dete pipetom prebacuje boju u praznu čašu, kombinujući po dve boje, kako bi dobilo zelenu, ljubičastu i narandžastu.
Naravno, pre nego što smo počeli eksperiment, prvo smo malo vežbali prenošenje pipetom. Što za malene prstiće uopšte nije lako! Uspeo je da savlada, ali mu se nije naročito svidelo. Kad je po jednom napravio sve tri nove boje uz pomoć pipete, prešao je na presipanje iz čaše u čašu, i, opet, stvaranje veličanstvene braon u velikoj providnoj posudi. A, to je potrajalo dok sva voda nije završila na njemu i na stolu :).

Vidiš, mama, narandžasta!
M likes colour mixing very much, especialy getting its end product- BRAON! Setting this activity was a result of his interest in colour mixing, but I also wanted to introduce him with medicine dropper, and to let him play with water a little bit, not restricting it to our bathroom. The idea is not new, I've seen it many times, on many Montessori blogs, like here.
So, you need at least four clear glasses, a medicine dropper and food colouring in three primary colours. The idea is to let your child experiment with mixing colour, adding them with a dropper into an empty glass, and making secondary colours. If it's your child's first time using dropper, you shoul practice it a bit before starting this activity.
M ended this activity pouring the water from one glass to another, making- braon, of course :).

3 коментара:

  1. Sad se pitam kako će se moja deca snaći sa pipetom, jeste da su stariji od M-a al nije mi ovakva zabava padala na pamet?!! Baš ću da probam!

    ОдговориИзбриши
  2. Wonderful work! I hope to do this soon at our house! Kerri

    ОдговориИзбриши
  3. Ninocka, igra sa vodom je uvek zabavna, u kakvoj god da je formi!
    Kerri, thanks, I hope she'll like it.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails