четвртак, 23. децембар 2010.

Slikanje uz malo fine motorike



Da se malo odmorimo od novogodišnjih tema.
Obilne kiše su nas zadnjih mesec dana držale u kući, tako da smo se prisetili mnogih zanimljivih aktivnosti koje smo već isprobali. A slikanje sa klikerima i pravljenje simetričnih otisaka su bili najveći hit. Možda zato što je ovoga puta M sve sam radio, bez imalo moje pomoći. Ja sam samo pripremila materijal i bila zadužena za dodavanje novog papira kad umetnik izjavi da je sa prethodnim završio :).
Za slikanje klikerima pripremili smo poklopac od jedne kutije, papir A4 formata koji smo stavili na dno poklopca, pet klikera i tempere. objasnila sam postupak i ostavila umetnika da radi. Kad je sipao boju iz tube direktno na papir, pokazala sam mu kako da trese kutiju da bi klikeri odradili svoj deo posla. Povremeno sam bila angažovana i da uhvatim neki od klikera odbeglih usred silovitih potresa :).
Najviše mu se svidelo otvaranje i zatvaranje tuba od tempera. Zbog toga je čitav proces trajao prilično dugo.
 A, tek kakva je to bila vežba za ove malene prst!. Zato sam se posle par dana setila još jedne tehnike. M je sam nanosio boju po izboru na unapred presavijeni i otvoreni papir, kad bi izjavio da je završio papir bi  ponovo presavili po limiji, M bi pozvao neki od valjaka u pomoć, dobro prevaljao po papiru, i ... eto ga! Savršeno simetrične slike zanimljivih oblika i kombinacija boja.

Since we spent almost whole this December inside, we had to call some old, but fun, activities to the rescue. One of them was marble painting. This time, I only presented M with a box, some poster paint in tubes, marbles and paper. We placed paper at the bottom of the box, M added paints straight from tubes, then we added marbles and shook the box. M did almost everything by himself. I was there only to replace a painted piece of paper with a blank one.
Then we tried some basic symmetry painting. M would place some poster paints on paper directly from the tube. Then, we would fold the paper, M would roll his toy roller over it to spread the paint evenly, and then we would open it to reveal the most interesting and very colourful symmetrical patterns.

3 коментара:

  1. wow. super rezultati (moracu da kupim neki kliker, hitno).
    POsebno mi se svidja nacin izlaganja, sa stipaljkama. Moracemo uskoro da instaliramo nesto slicno u njegovoj sobi.

    ОдговориИзбриши
  2. Jeee, sad imate spremljen papir za uvijanje poklona. Mogli bi smo i mi, bar klikera imamo. Super izgleda sve ovo. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Milice, i ovo je moj muz napravio pre pola godine, kad je menjao zice na gitari. pitao me je trebaju li mi zice za nesto (zna da ja sve skupljam), a meni je palo na pamet ovo. Dva eksera, rastegnuta zica od gitare, par obojenih drvenih stipaljki.
    Ninocka, odlicna ideja da se papiri iskoriste za uvijanje poklona, bar onih sitnijih.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails