понедељак, 13. децембар 2010.

Jelka od drvenih letvica i ukrasi od slanog testa


Priču o ovoj našoj novoj jelki ću početi pričom o našoj staroj jelki. Naime, tu, staru jelku smo kupili još pre tri godine, kada je M imao oko 6 meseci. Jelkica je bila mala i koštala je svega par eura. Podrazumeva se, govorim o jelki sa busenom. Presadili smo je u malo veću saksiju i ona izdražava, evo, treću godinu.
Ta jelka je dobro poslužila i prošle Nove godine, a planirala sam da je okitimo i ove, pa da ode u zasluženu penziju, zasađena u nekom kutku našeg dvorišta. Međutim, ona je prilična porasla i razgranala se, i kad sam počela da se okrećem po ovom našem malom stanu, tražeći mesto gde bi ove godine mogla da stoji, shvatila sam da je prerasla sva dosadašnja mesta.
Zato je moj muž dobio zadatak da napravi jelku koja se kači na zid i koja nam neće zauzimati mnogo mesta. Tata se pokazao u visini zadatka. Evo kako izgleda ova mala jelka od drvenih letvica.



Ja sam izuzetno zadovoljna. Na prvoj slici je okićena probno, ali pošto neki ukrasi tek treba da se naprave, promeniće ona ruho još par puta.
A, sad, postupak. Pokušaću da objasnim što bolje mogu, jer ja u njenoj izradi nisam učestvovala ni malo.
Drvena letvica se iseče na komade dužina 10, 20, 30, 40, 50 i 60 cm. Seče se ukoso kako bi se dobio kosi efekat jelke. Isečene letvice obraditi šmir-papirom, a zatim svaku bušilicom sa najtanjim borerom probušiti na dva mesta, na 1cm od ivica.



 Kroz ovako dobijene rupe provući konopac. Počnite od najkraće letvice i kad provučete konopac, zavežite čvoriće ispod svake rupe. Sledeću letvicu odvojte oko 8 cm od prethodne i takođe zavežite konopac u čvorove. Ponovite dok ne nanižete sve letvice, završno sa najdužom. Ako ovo objašnjenje nije najjasnije, nadam se da će gornje slike pomoći.
Zatim u svaku letvicu zakucajte nekoliko zakrivljenih eksera, koji će služiti kao kukice za kačenje ukrasa. Na vrh jelke dodajte jednu alku za kačenje.
Na kraju preostaje samo farbanje. Mi smo ovu jelku prefarbali zelenom bojom za drvo, ali možete koristiti i akrilne boje.
Kad se boja osuši, jelku okačite i okitite.
Sad malo o ukrasima. M i ja smo ove naše napravili još pre dvadesetak dana od slanog testa. Koristili smo recept sa sajta Krokotak. Forme smo vadili modlicama za kolače, a kako je testo bilo prilično lepljivo, na kraju sam ja sve odradila, dok se M nauživao igrajući se sa testom.
Oblike sam malo pekla u rerni na 100C, malo sušila na peći, a kad su se osušili M i ja smo ih zajedno obojili temperama. M je većinu oblika sam premazao, a ja sam bila zadužena za detalje. Ali, ova zvezdica je skroz njegova. Zar nije cakana?



In the last few years, our Christmas (or New Year) tree was a little tree planted in a big pot, that we would just get inside, decorate, and when the holidays were over, we would just take it back outside.
But, the tree grew too big for our little apartment. So, I commissioned a tree that could be hanged on the wall from my husband. And, he did a fantastic job, don't you think?
I'll try to explian how he did it, but if my explanation is too confusing, please, use the photos above as your guide.
First, he cut a thin plank in pieces 10, 20, 30, 40, 50 and 60 cm long. Then, he used sandpaper to make the edges smooth. After that, he drilled two holes through each plank, 1cm away from the edges. He threaded the holes with some rope, tying a knot beneath each hole. The planks are about 8cm apart. He painted it, a hammers a few bent nails (if that's what they're called) in each plank. He added a small ring at the top, so that it can be hanged on the wall.
M and I made some salt-dough decorations, using a recipe found on Krokotak. I love this yellow star M decotrated all by himself.

Prijatan dan!

5 коментара:

  1. Ekstra, moracemo da odradimo jednu ovakvu jelkicu za hodnik (Sledece godine).
    Juce smo zavrsili nase ukrase od testa (recept, slobodnim stilom, ali je na kraju bio slican vasem, samo bez ulja) Pekli smo na 150 drugu turu i mnogo je bolje i brze ispecena. Svi ukrasi su beli (farbani akrilnom bojom u spreju), posto su nam takvi trebali.Osim njih, spremili smo i jednu turu Skrabalicinih mirisljavih ukrasa, koji su takodje fenomenalni.

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo, vredni ste!
    Ja se trudim da radimo samo one ukrase u cijoj izradi moze i M da ucestvuje, i zato sam se odavno spremila da ce nam sve biti sareno i umazano. Zato i ovu http://www.skrabalica.com/2009/12/24/ukrasi-od-cimeta/
    Skrabalicinu ideju cuvamo za neku narednu godinu.

    ОдговориИзбриши
  3. pa, nije opasna, mozete da probate odmah (naravno, uz objasnjenje da ne sme da ih jede). Nije ni posebno lepljivo, fino za oblikovanje (ako ne preteras sa kolicinom lepka, kao ja tad bude malo mekse, ali i dalje dobro) I po njima moze da se sara.

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo za vrijednu familiju!Baš lijepo da radite samo ono u čemu i M može učestvovati.Mislim,može on biti veseo gledajući okićenu jelku,al kako li će tek biti veseo ako je ukrase sam izradio!Uživajte! I mi se već jedva probijamo kroz stan,jer nam je svaki kutić već u božićnom nakitu :-)
    I da,zvjezdica je prekrasna s tim mrljama od prstića!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala, Ana Marija. U ovom uzrastu, M na sve gleda kao na igracku, tako i na ovu jelku i ukrase. Vise puta ih je vec skinuo i vratio na jelku, jer on je "Deda Mrazov pomocnik", a, u njegovom tumacenju, pomocnikov posao je da kiti jelku :)
    Milice, ove divne mirisljave ipak ostavljamo za neku narednu godinu, kad budu mogli da na miru soje na jelci ;)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails