понедељак, 18. октобар 2010.

Nove tehnike slikanja- monotipija



Kako pretenciozno zvuči ovaj naslov, zar ne :D. Kao da imamo nekog pojma o slikarstvu. Ali, tačan naziv ove slikarske tehnike jeste monotipija, i mada mi ne slikamo kao Dega ili Gogen, M se, na moje veliko iznenađenje, prilično dugo bavio ovom tehnikom.
Dve plastične table sam premazala debelim slojem tempere, jedan crvenom temperom, drugi plavom. Da smo imali slikarski valjak, možda bi i M mogao ovaj korak sam da izvede. mada je pitanje koliko bi ga to interesovalo.
M je dobio jednu tanku četkicu, plastičnu viljušku i štapić za uši, da njima izgrebe motive po temperi. Dosta je bilo i rada rukama, kao što se vidi na gornjoj slici.

How pretencious, right! As though we can paint like Dagas :P. But, the name of this techique is monotyping, and although we can't paint like Gaugin, M enjoyed it very much.
I put a thick layer of tempera paint on two little plastic boards. Then, I gave M a paintbrush, a plastic fork and a cotton swab, although he mostly scretched the paint with his fingers.


Kad je grebanje dosadilo, oprali smo ruke i prešli na pravljenje otisaka. Ja sam uradila otisak crvene pločice, da bih demonstrirala kako se to radi, a onda se M okušao sa plavom. Dosta sobro je sve izveo.
 Ovu tehniku ćemo sigurno opet probati, pogotovo za par godina, čini mi se da je za stariju dečicu prilično interesantna.

When he had enough scretching, we washed our hands, and got started making prints. I did the first one, to demonstrate how it's done, and M then, had a go with a blue one.
We are certainlly going to do this agian in few years, as I think that this technique is very interesting to older preschoolers.

Prijatan dan!

4 коментара:

  1. Fora!Ja sam Hani još prije dvije godine kupila jedan mali soboslikarski valjak s kadicom za tu namjenu.Zapravo mi se svidio onaj što su ga reklamirali,čudo jedno kakve šare ostavlja.Ali ne kad ga koristi dvogodišnje dijete.I tako sam zaključila da mi je 30-tak eura previše dat da bi ga Hana očerupala i da će ovaj za 2 eura biti sasvim dovoljan.I pokazao se kao omiljeno pomagalo u kombinaciji s temperom.Često njime drlja po papiru pa onda "dorađuje" prstićima,al ova fora s pločicom je baš dobra.Baš za isprobat!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja nikako da nadjem te male valjke, oni molerski su preveliki, tj.za njih treba puno boje.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails