уторак, 24. август 2010.

Sparivanje parova uz pomoć lupe

Lupa je jedno od osnovnih sredstava u Montessori učionici. U zadnje vreme, M i ja nismo radili mnogo Montessori aktivnosti, ali sam iskoristila njegovo interesovanje za bakinu lupu da ga upoznam sa korišćenjem ovog pomagala.
Prvo smo zajedno ispitivali šare i detalje na malenim školjkama i kamenčićima koje smo sakupili na plaži.


Kad je shvatio za šta služi lupa, prešli smo na ''ozbiljnu'' vežbu ;). U Montessori stilu, napravila sam šest pari kartica sa slikama bagera koje sam skinula sa neta. Ako se vašem mališanu učine zanimljive, možete ih skinuti ovde. Kartice sa velikim slikama se poređaju na radnu površinu, a onda dete, koristeći lupu, spaja umanjene slike sa velikim slikama.



Posle ove ''ozbiljne'' aktivnosti, dala sam mu ''Vini Pu'' zabavnik, a u kome na unutrašnjoj strani korice ima slika Puovog sela sa minijaturnim detaljima, za koje vam stvarno treba lupa ne bi li ih razbrali. Proveo je u proučavanju ove slike dobrih 15 minut, dok sam ja obavljala neki od kućnih poslova.



 Namerno sam odabrala baš mašine i bagere, jer su predmet njegovog ogromnog interesovanja. Igra mu se mnogo svidela i od tad svaki dan traži ''lupu i bagere'' bar jednom dnevno.

Prijatan dan!

2 коментара:

  1. Super ideja! I Hana se ponekad zna igrati s lupom,al ideja sparivanja mi je baš odlična!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Ana Marija. Na netu ima dosta dokumenata za stampanje ovog tipa, al su mi se svi cinili preteski za M, pa sam zato napravila svoj.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails