петак, 9. март 2012.

Kockice i malo matematike


Pre nekoliko dana smo M'ov tata i ja isekli ove kockice od jedne letvice, planirane za jednu igračku o kojoj ćemo o tom, potom ;).


A, pre nego što ih iskoristim za ono za šta su namenjene, M je dobio priliku da se sa njima poigra i usput rešava malo matematike.
Ideja za ovu igru je sa bloga The Activity Mom, a sve što je potrebno su kockice jednake površine (čak i kvadrati isečeni od papira dolaze u obzir), i oblici iscrtani na listovima papira koje treba popuniti kockicama.
M je dobio zadatak da u okviru linija poređa kockice, a pre svega bih ga pitala da pretpostavi koliko kockica će mu biti potrebno, a zatim bi ih prebrojali.


Onda smo igricu malo otežali tako što je M dobio zadatak da od svakog napravljenog oblika za koji je bilo potrebno 6 kockica, premeštanjem kockica napravi oblik pravougaonika.
Zatim je M na posebnom papčetu papira, bez iscrtanih ivica, gledajući u neki od šablona, probao da ponovi taj isti oblik.
Iznenađujuće, M'u se igra veoma svidela, pa ćemo kockice neko vreme zadržati ovu namenu.


1 коментар:

  1. Genijalno! Svakako ćemo se igrati neke varijante ove igre,vjerojatno prvo s kartonskim oblicima dok ne ulovimo tatu da nam ispili kockice :-)
    Hvala za ideju!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails