понедељак, 2. јануар 2012.

Bezglutensko testo za igru


Za početak nove godine, evo jednog recepta za izradu testa za igru koji u sebi ne sadrži ni malo brašna. Glavni sastojci su kukuruzni skrob i soda bikarbona. A, toga se kod nas uvek nađe u velikim količinama, ove namirnice uvek imam spremne, čak i sodu kupujem u pakovanju od pola kile :) Recept je naravno, do mene stigao putem Pinteresta, i evo linka ka konkretnom pinu.


Dakle, testo: 2 šolje sode bikarbone i  1 šolju gustina pomešati u šerpi. Dodati 1 i po šolju vode i ostaviti da se kuva na srednjoj jačini. Povremeno mešati i kuvati sve dok testo ne počne da se potpuno odvaja od šerpe. Ostaviti da se skroz ohladi, a zatim dobro iznječiti dodajući po malo gustina ako se testo i dalje previše lepi. Po želji dodati prehrambenu boju.

Iz našeg iskustva, testo je divno mekano i vrlo lako se oblikuje. Lepi se jedino ukoliko se ruke dobro utrljaju u testo ;). Ne ostavlja skoro nikakav trag i ne lepi se za radnu površinu. S obzirom da su mu jedini sastojci gustin i soda bikarbona, testo je pogodno za sve koji u porodici imaju osobu koja ne sme da dođe u kontakt sa glutenom.


E, sad, figurice napravljene od ovog testa bi trebalo da mogu da se stvrdnu ako se ostave na otvorenom nekih 24 sata. Mi ovo nismo stigli da proverimo, jer je M slučajno seo na sto na kome su se sušile dve divne pahuljice koje je napravio potpuno bez moje pomoći i sugestija.


3 коментара:

  1. Stvrdne se lepo, samo malo ispucketa. To je neka najprostija verzija hladnog porcelana. Pravili smo ga ranije, i baš nam je lepo bilo http://www.skrabalica.com/2008/02/23/vodene-boje-belo-testo-sati-zabave/

    ОдговориИзбриши
  2. Testo je super,ja sam pazila na času kod Škrabalice :-D
    Mi smo pravili
    i figurice koje malo više ispucaju ali se ne krune tako da nama traju neke još iz jula
    i novogodišnje ukrase ove godine koji ako se naprave da budu tanji čak ni ne pucaju.
    Meni se mnogo svidja kakvo je testo na dodir,nekako mekano i vazdušasto.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails