среда, 23. фебруар 2011.

Zabava sa magnetima



Sve je počelo za doručkom kad je M slučajno zakačio magnet sa jedne igračke za metalnu nogu od stola. To je izazvalo priču o magnetima i o tome kako magneti privlače samo predmete od metala.
Odmah je usledila potraga za metalnim predmetima po čitavom stanu, uz ponavljanje pitanja: ''Mama, jel ovo od metala?''.
It all started when M accidentaly put a magnet on a metal table leg. It prompted some questions, leading to a magnetic hunt all around the house.



Još ni pidžame nismo skinuli, a već smo se bacili na istraživanje čudesnog svojstva magneta.
Iznela sam set ključeva koji koristimo za ovu vežbu pronalaženja odgovarajuće siluete, i set šrafova i odgovarajućih matica, koje takođe koristimo za vežbu uparivanja (valjda se negde setim da napišem post o svim Montessori aktivnostima koje radimo ove zime).



Sakrila sam ih u posudi sa šarenim pirinčem, a M ih je onda vadio uz pomoć magneta, a zatim završavao vežbe koje upravo pomenuh.
I gathered a set of keys, that we use for a silhouette matching game, a set of nuts and bolts, that we also use in a matching activity, and some coloured rice, and made these activities more interesting hiding these items into the rice. M searched through rice using a magnet.



Onda smo se setili njegovog drvenog vozića, čiji se vagoni takođe zakačeni pomoću magneta, pa je M eksperimentisao sa ovakvim konstrukcijama. Sa ovim se zabavljao čitav sat!
Dok je popodne dremao, spremila sam mu vežbu, u Montessori stilu, razvrstavanja magnetnih i nemagnetnih predmeta. Namerno sam stavila nekoliko istih predmeta napravljenih od različitih materijala, i dok sam demonstrirala vežbu ponavljala sam: ''Ova kašika je od metala, zato je magnet privlači. Ova kašika je od plastike, zato je magnet ne privlači'' i tako dalje.
Then he remembered his magnetic wooden train and spent the next hour experimenting in making fantastic magnetic constructions.
While he was taking his afternoon nap, I prepared this Montessori inspired Magnetic/Non-magnetic sorting activity.


Za kraj magnetnog dana, sipala sam malo pirinča u praznu plastičnu flašu i dodala metalne spajalice. M se neko vreme zabavljao posmatrajući kako magnet privlači spajalice i kako ih u lancu pomera po čitavoj flaši.
At the end od the day, I poured some coloured rice and some paper clips into an empty plastic bottle, and M had fun moving paper clips all around the bottle.

3 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails