субота, 20. фебруар 2010.

Kobojagi Montessori post

Montesori aktivnosti su divna inspiracija šta detetu ponuditi da vežba, kako mu pomoći da nauči da se snađe u svetu oko sebe. Odlične su za vežbanje pažnje, koncentracije, uče redu i rasklanjanju za sobom, i upoznaju decu sa različitim životnim situacijama i veštinama koje mu pomažu da ih savlada. Međutim, ove aktivnosti nisu deo našeg svakodnevnog života, već dopuna kada npr., imamo još petnaest minuta do kupanja, a M ne zna šta će sa sobom, ili kada ja nešto radim u kuhinji. Tada mu obično na susedni radni deo postavim neku aktivnost koju može sam da uradi.
Evo nekih koje su se M svidele:
- Hvatanje kuglica vate velikim kuhinjskim hvataljkama. Svaki put kad ovo iznesem, M se super zabavi. Prvo krene fino da ih premešta u činijicu,a onda kreće zabavni deo: ispusti ih na pod pa ih uhvati, pa trči sa njima da vidi dokle može da ih nosi...
-Vrećica sa indentičnim setom objekata unutra ovima spolja, različitih tekstura, koje treba da napipa u vrećici i spari sa traženim predmetom
-Presipanje svega i svačega, kašikama, činijama...
-Poklopci na teglama; savladao otvaranje, sad je na redu zatvaranje. Ali, bitna je ova bubamara unutra ;)
-Ređanje 10 školjki u svaku pregradu kutije od jaja. Za mene iznenađujuće koliko mu je u početku bilo teško da popuni svaku pregradu, a da ne stavi u neku dva predmeta. Ovo baš voli. Često ''odigra'' tri-četiri ture uzastopno.
-Čišćenje metlicom i đubrovnikom. Kad vidi mene odmah hoće i on, pa mu je baba kupila poseban set. Vežbamo sa pom-pom kuglicama, jer su one najlakše za rukovanje.
-Sortiranje po boji, razne varijante
-Ubacivanje čačkalica natrag u flašicu za čačkalice kroz one majušne otvore


I još mnogo njih koji nisu baš dobro prošli za sad, ali vratićemo im se kasnije.


Prijatan dan!

4 коментара:

  1. Bravo. Vi ste nam nepresusni izvor inspiracije.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Milice.
    Sve ove aktivnosti su jednostavne i mogu se sastaviti za minut-dva. Prava stvar kada ih stigne "zuta mnuta";)

    ОдговориИзбриши
  3. Prava stvar. A nije lose imati gotove ideje. Jer... kad njega stigne zuta minuta, stigla je i mene, pa nista od kreativnosti :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails