четвртак, 02. јун 2011.

Sečenje makazama

Vratili smo se! Posle punih 26 dana bez interneta. Radovi na kući nisu ni blizu kraja, ali nam je bar internet vraćen. Jupiiii! Za danas, post koji sam odavno već pripremila i koji je dosta čekao da bude objavljen. Pozdrav za sve blog drugare

M je u poslednje vreme veoma zaokupljen seckanjem makazama i lepljenjem isečaka u jednu svesku. U obzir dolazi najrazličitiji materijal, od časopisa do flajera iz supermarketa. Najviše ga interesuju, naravno, slike automobila, ali ukoliko mu ja za promenu predložim na primer da iscrtamo prodavnicu pa da on rafove ispuni isečcima proizvoda, prihvata sa zadovoljstvom. Na ovom kolažu jedna od slika je upravo prodavnica, a tu su još neka od njegovih remek dela, među kojima i autobus koji sam ja isekla, a on obojio i isekao i zalepio putnike.
M je rano pokazao interesovanje za seckanje, verovatno zato što je mene često viđao da nešto seckam, ali ga je i veoma frustriralo što ne ume da seče. Zato sam mu često ostavljala materijal za vežbanje, sve dok nije usavršio tehniku i naučio kako se pravilno drže makaze i papir.

Zato sam pomislila da nije loše da na jednom mestu skupim sve metode, onako hronološki, kako ih je M koristio da usavrši seckanje. Počeli smo sa tankim trakama kolaž papira koje je sekao jednim potezom kako je hteo. O tome sam već pisala ovde. Tada je bilo bitno da nauči kako se pravilno drže makaze, da palac uvek mora da bude okrenut prema plafonu, kako sam mu ja to objasnila. Zatim sam na trakicama iscrtala linije po kojima je trebao da preseče. Kad je malo izvežbao da se vizuelno drži linije kao vodilje, prešli smo na šire trake papira gde su bila potrebna po dva otvaranja makaza da bi se papir presekao.Zatim smo pokušali isecanje slika iz časopisa. On bi izabrao sliku, a ja bih oko nje iscrtala kutiju po kojoj treba da reže (nadam se da se vidi na slici ispod, gde su automobili uokvireni linijama). U početku je išlo teško, jer nikad nije bio siguran odakle da počne niti kako da drži papir. Tu sam bila ja da pomažem sa okretanjem papira. Ostalo je još samo da nauči da okreće celi časopis i izdvoji list sa kojeg želi da iseče sliku.Sada ga na stolu često čeka materijal za rezanje u vidu stranica iz časopisa i flajera, a tu su uvek i makaze i lepak. I vrlo često ih bira za igru.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails