недеља, 6. фебруар 2011.

Zabava sa baterijskom lampom


Scroll down for English version

Jedan brzi post.
Baterijska lampa koju je M danas dobio u časopisu Vini Pu me je podsetila na jednu aktivnost koju smo sprovodili kad god nismo mogli napolje ove zime.

Ako vam dete ima suviše energije, a zatvoreni ste u kući celi dan, probajte ovo. Potrebna vam je samo baterijska lampa i zamračena prostorija. Uperite zrak svetla na zid i izazovite dete da pokuša da ga uhvati. Naravno, ne puštajte olako da ga dohvati. Budite sigurni da će se pošteno izmoriti :).

Nešto izmenjenu verziju ovog prostog trčanja za zrakom svetlosti sam iskoristila da se još malo poigramo sa karticama za sparivanje koje M'u postaju dosadne. Poređam jedan set kartica po celoj sobi. Izgasimo svetlo, onda M izabere jednu karticu, a zatim sa baterijskom lampom ide od jedne do druge kartice i traži par.

Baterijska lampa je odlično sredstvo da svom detetu objasnite kako se stvaraju senke, kako se senke menjaju u zavisnosti od položaja izvora svetla, zašto senki nema po oblačnom danu i još mnogo toga.


traženje para

A quick post. A flashlight that M got today as a gift in a magazine reminded me of an activity that I used a lot this winter in those days when we couldn't go out. 

All you need is a flashlight and a darkened room. Point a flashlight at the wall, and challenge your child to catch it, but don't let him catch it easily. Lots of laughs and running guaranteed.

I used a bit modified version of this activity to reintoduce some matching cards that M lost interest in. I scattered one set on the floor and turned off the light. M chose a card in the remaining set and looked for its match among the cards on the floor.

Flashlight is a great resource for explaining how shadows are created, how shadows change due to the position of the source of light, why there is no shadows on a rainy day and much more...

5 коментара:

  1. Mi obozavamo b lampu. Toliko, da smo mnoge do sada "popravili" ( rasturili i izgubili delove).
    senke pravimo nocu, kad legnemo da spavamo.
    Hvala za ideje, mozda ce najnovija lampa da potraje malo duze, ako je upotrebimo za nove aktivnosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Milice, da znas da sam se tebe i setila kad sam razmisljala da li da uopste pisem post o ovom. Dobra aktivnost za malce pune energije, zatvorene u kuci po celi dan. :)

    ОдговориИзбриши
  3. hvala, hvala. Sinoc smo citali Petra Pana (moja greska), pa se odusevio idejom da moze da leti (ne vreme objasnjenje da je to "kobajagi"). Izvukao me je Petar, objasnjenjem da treba da pospe malo vilinskog praha. Sad imamo plan da nahvatamo zvoncicu, kad otopli pa otvorimo prozor i krenu da ulaze bube. Palo mi je na pamet da mu organizujem jurenje Zvoncice (baterijske lampe) veceras.

    ОдговориИзбриши
  4. Petar Pan je bila jedna od mojih omiljenih knjiga kad sam bila mala, mada ne tako mala kao sto su nasi klinci sada.
    Inace, super ti je ideja da hvatate Zvoncicu, skroz cakano :)

    ОдговориИзбриши
  5. Aha, a mozes da zamislis moj strah, sada. Zivimo na trecem spratu i ume da sam izadje na terasu. Sta ako resi da proba da leti... Brrrr. Knjiga je sakrivena i pravim se da nikada nije ni postojala. Sacekacemo jos nekoliko godina za citanje.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails