четвртак, 3. фебруар 2011.

Papir i olovka ili računar, pitanje je sad!


Pre samo desetak godina mnogi od nas nisu znali ni kako da upale računar, mobilni telefoni su bili preskupi, i služili su samo za kratke razgovore.
Danas, sva komunikacija se obavlja bilo putem telefona ili računara, telefoni i računari postaju jedno, na njima beležimo sve bitne informacije, a papir i olovka se sve manje upotrebljavaju. Čak, više nam nisu potrebni ni kad idemo u kupovinu; šoping listu možemo otkucati na tabletu.
Moj muž je pre neki dan izrekao nešto što me je na renutak nateralo da se zamislim. Naime, upitao me da li mislim da će deci u bliskoj budućnosti veština pisanja uopšte trebati i da li vežbanje fine motorike šake ima smisla, kad će se ionako sve pisati na računaru?
Ja sam prilično staromodna osoba. Kucanje na računaru mi je prilično zamorno, kuckanje poruka još više, ali zato imam nekoliko sveščica i beležnica u kojima organizujem svoje misli pre nego što ih prenesem ovde ili upotrebim na poslu. M svakodnevno radi aktivnosti koje mu pomažu da unapredi finu motoriku, i to su uglavnom vežbe koje su njemu itekako zabavne i zanimljive.
Kao što rekoh, na trenutak sam se zapitala imaju li one smila uopšte, a onda sam se setila- šta je kucanje na računaru ili na tastaturi telefona ako ne fina motorika? Svi ti pokreti prstiju, koordinacija dve šake, sve je to nešto što se godinama uči, i za šta nam je dobra motorika i te kako potrebna.
Zatim, fina motorika nije samo pisanje i ispravno držanje olovke. Ona je i zakopčavanje dugmeta na jakni, ljuštenje mandarine, otključavanje vrata... Ona nam je potrebna u životu i o njoj mnogo ne razmišljamo pošto smo je stekli. Ali, deci je motorika šake slaba. Što više vežbaju, pre će naučiti da mnoge radnje iz stvarnog života mogu sami urade. Ako ih od malih nogu učimo kako da zakopčaju rajsferšlus, zapertlaju pertle na cipeli, operu i obrišu ruke..., podarićemo im nezavisnost i osećaj da su sposobni da bez mamine i tatine pomoći idu kroz život.
Nučićemo ih da su ruke čudesne i da je u rukama prava ljudska veština. Da je život ispunjen umetnošću i delima naših sopstvenih ruku i da je to ono što život čini ispunjenim i potpunim.
A, ako ovo nisu dovoljni razlozi, ne znam koji bi bili.
I da sve ovo ne bi bilo samo moje pusto glasno razmišljanje, ako ste uopšte izdržali do ovog dela teksta, evo linka na moj novi tekst na Roditelji.me portalu, gde sam na jednom mestu sakupila sve aktivnosti koje pomažu predškolcima u razvoju motorike šake.
Znate li još neku koju bi dodali na ovaj spisak? Rado bih čula vaše predloge.

5 коментара:

  1. Sjajan tekst! Nevjerovatno je kako ne obracamo paznju na nesto dok ne dodjemo u situaciju da moramo da na tome poradimo - bas kao sto je fina motorika. Sjecam se kada sam citala o tome, koliko je ustvari vjestine potrebno da bismo otkljucali vrata ili zakopcali rajsferslus - nevjerovatno,rekla sam i onda probala da obratim paznju na i najmanji pokret da bih napravila nesto tako "banalno i svakodnevno".
    I bez obzira sto se fina motorika savladava bezbrojnim svakodnevnim aktivnostima - ne treba zapostaviti stari dobri papir i njegovu najbolju saputnicu olovku. Nikada necu zaboraviti da mi je bilo "zabranjeno" pisati bilo cime osim obicnom HB olovkom, za crtanje iskljucivo drvene bojice, i tek kasnije PENKALO :) Stara skola,hehe
    Ne znam zasto,ali bas ta pisaca pomagala stvarno pomazu u finoj motorici,pisanju, vise nego hemijska, vostane boje ili pak flomasteri. Da me pitas zasto?ne znam. Mozda ti znas? idem na portal da citam clanak,sad kad sam elaborat ispisala ovdje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja bih samo da citiram: "Nučićemo ih da su ruke čudesne i da je u rukama prava ljudska veština. Da je život ispunjen umetnošću i delima naših sopstvenih ruku ono što život čini ispunjenim i potpunim." i zakljucim: kako je tacno i lijepo receno!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Millie, mozda je prednost obicne olovke i penkala, bar u slucaju nase generacije, bila u tome sto se insistiralo na lepom pisanju, koje je moguce ostvaiti samo ovim pomagalima.
    Anice, hvala, i hvala sto si mi skrenula paznju na gresku, idem odmah da ispravim ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Na pitanje tvog muža "da li će nam veština pisanja uopšte trebati u budućnosti?" po malo jeziv odgovor dao je film Wall-E. Obavezno odgledajte, divna priča koja nas sve tera da se malo zamislimo.

    ОдговориИзбриши
  5. U zurbi, u petak sam izgleda izgubila komentar, pa cu morati da se ponovim:
    crtanje i slikanje NIKADA uspesno nece moci da se rade na racunaru (bar ne bez puuuuno fine motorike). Znaci, vestina koja ce itekako da nam treba.
    A znacaj fine morotike smo shvatili na tezi nacin:
    mama je usled teske bolesti izgubila istu u levoj ruci (koja nije vodeca). Posle puno vezbe, grubu motoriku je vratila, ali finu nikada nece (trajno izgubljen osecaj). Strasno je koliko stvari ne moze da radi, tako da je prilicno zavisna od drugih ljudi.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails