четвртак, 31. мај 2012.

Indijansko pero i cvetna kruna za mamu


Pretpostavljam da je M'ova ljubav prema maskiranju i kostimuranju nešto što deli sa velikim brojem dece. Mada, on najradije nosi kape, a, što mene najviše raduje je to što ne postavlja uslov da maska mora da zaista izgleda kao 'prava'.
Isto tako, voli da ih nosi čak i onda kad se ne igra direktno igre koju maska predstavlja. Juče se na primer loptao u dvorištu sa sve kartonskom krunom na glavi :)


Zato često brzinski sklepamo kape po želji, brzinski, u zavisnosti da li bi da bude gusar, kuvar, princ ili nešto drugo.
Pre nekog vremena je želeo da bude indijanac. Napravili smo zajedno ovu traku sa peruškama koju vrlo rado nosi skoro svakodnevno.
M je prvo obojio komad kartona od kutija od žitarice, malo četkicama, malo samim perima, a kad se boja osušila, isekla sam jednu široku traku i sa unutrašnje strane zalepila kanap, celom dužinom kartona, ostavljajući dugačke krajeve sa obe strane za vezivanje. Dodala sam pera i eto ga indijanski poglavica!


A, kruna za mamu? Da, i mama nekad mora da ima masku, najčešće neku krunu. Ovo je poslednja koju smo napravili. M je isekao krunu od papirne kese po prethodno iscrtanim linijama, zatim sam sa prednje strane dodala dvostruku lepljivu traku po kojoj je M zalepio lišće i cveće iz dvorišta.
Naravno, onda je poželeo da i sam ima jednu, pa je tako napravio dve krune od cveća. Ideja za krune sa bloga The Artful Parent.

петак, 25. мај 2012.

Balon raketa


Jedno kišno popodne smo proveli praveći ovu simpatičnu zanimaciju.


Priznajem da smo više vremena proveli u pripremi ove aktivnosti. Prvo sam ja iscrtala raketu trajnim markerom, a onda je M obojio.
Rastegla sam kanap kroz celu sobu, koji sam provukla kroz jedan komad slamčice, a zatim mu krajeve zavezala sa kraja na kraj sobe. Sa jedne strane slamčice smo zalepili raketu, a sa druge naduvani balon. Onda je M brojao i lansirao raketu preko sobe.

na cilju
Kad pustite kraj naduvanog, ali nezavezanog balona, on krene niz kanap i sa sobom nosi i raketu.

M se neko vreme zabavljao sa raketom, a zatim smo iscrtali još mnoga vozila, M ih je obojio i isekao, rastegli smo kanape po celoj sobi, pa ih je M vozio po stazama od kanapa. Primenili smo isti princip slamčice kroz koju je provučen kanap da bi se ova vozila kretala po putanjama od kanapa, mada M'u balon nije bio potreban da bi se super zabavio.


среда, 16. мај 2012.

Kako smo naučili dane u nedelji


Pre nekoliko meseci M je počeo da trenira džudo. Vrlo se raduje svakom treningu i od prvog dana je gotovo svakodnevno zapitkivao kad idemo na džudo.

Kako bi mu pomogla da lakše proprati koliko dana je ostalo do sledećeg treninga, napravila sam ovaj vrlo jednostavni sedmični kalendar koji prikazuje dane u nedelji i M'ove fiksne aktivnosti za određeni dan.
Namerno sam ga ostavila ovako jednostavnog, bez mnogo ukrasa i detalja, a kako bi ga M duže koristio upisala sam samo aktivnosti koje uvek ima određenim danom. Isto tako, dane kada ide na džudo sam obojila plavom, M'ovom omiljenom bojom, a dane vikenda žutom. Ostali dani su zeleni. Dodala sam i jedan crveni klizač kojim M svakog jutra obeležava tekući dan. Sve je napravljeno od kartona od kutije žitarica, a bilo mi je potrebno nepunih pet minuta da sve isečem, obojim i ispišem.

Verovali ili ne, prvih nekoliko dana po postavljanju kalendara M je jedva čekao da se probudi i svako jutro bih ga čula kako iz sobe istrčava u kuhinju, pravo do frižidera na kom je kalendar, da pomeri klizač na sledeći dan.

Kako zna da samostalno pročita kratke tekstove, M je zahvaljujući ovom kalendaru veoma brzo naučio dane u nedelji. Jednog dana sam ga pitala da mi navede dane u nedelji i on ih jednostavno nabrojao kao iz rukava! A, sada je došao do faze da može vrlo lako, bez gledanja u kalenddar da mi kaže koji je dan u nedelji i koji će dan biti sutra.

среда, 9. мај 2012.

Crteži od soli



Ovo je jedna od onih neobičnih tehnika koja donose draž novine, ali i krajnji proizvod kojim izgleda prefinjeno.
Na samom početku mi se činilo da će M vrlo lako odustati od cele ideje, jer mu je vrlo teško išlo prilagođavanje pritiska kojim je vrh četkice smeo da dotakne so, a da se ne rasprši. Ipak, više pokušaja, sve bolja kontrola pokreta i na kraju je bio zadovoljan svojim crtežom.


Prvo je M naneo lepak. Koristili smo lepak u obliku olovke koji je ovde najzgodniji, jer ostavlja ravnomerne debele linije. M je zatim naneo so na lepak. Ostavili smo sve par minuta na miru.
Višak soli sam lagano istresla, a onda smo četkicom umočenom u vodene boje nežno dodirivali so i posmatrali kako se boja razliva. Kažem 'smo', jer sam se i ja uključila, pa se sve pretvorilo u zabavan zajednički projekat. Napravili smo nekoliko crteža, od kojih M par samostalno, oblike kruga, trougla i kvadrata, a ovaj zamršeni oblik smo uradili zajedno.


Za još upečatljiviji efekat bilo bi dobro koristiti crni papir kao podlogu, kao na blogu A Bit of This and A Bit of That odakle je ideja i potekla.

четвртак, 3. мај 2012.

Staza za klikere od plastičnih flaša


Još sam u fazonu reciklaže i ponovnog korišćenja plastike, kartona i ostalog otpadnog materijala :)


Danas vam M i ja predstavljamo stazu za klikere napravljenu od plastičnih flaša. Napravila sam je za desetak minuta, tako da preporučujem ukoliko imate par plastičnih flaša okolo i mališana kojem je dosadno.

Flaše sam isekla tako što sam im odvojila onaj levkasti deo od ostatka, na nekima sam otvorila rupe ili im isekla dno. Za to vreme je M rezao komade dvostrane lepljive trake, pa smo onda zajedno izaranžirali delove staze na vrata od M'ove sobe, tako što smo ih zalepili trakom. Super je jaka, a ne ostavlja trag po vratima kad se skine.


Da dodam da je i meni, a i M'ovom tati ova igračka bila zabavna :)
Slična ideja, samo sa magnetima, ovde.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails