недеља, 30. јануар 2011.

Mešanje boja


U zadnje vreme, svako slikanje temperama ili vodenim bojama se svede na mešanje boja, predviđanje rezultata i pravljenje najveličanstvenije od svih boja- BRAON!
Rezultat ovog M'ovog interesovanja za mešanje boja je i ova aktivnost, koju sam iskoristila da uvedemo pipetu i dozvolim malo tako željenog igranja sa vodom u sred dnevne sobe.
Ideja nije nova, viđala sam je na mnogim Montessori sajtovima i blogovima, na primer ovde.
Dakle, potrebne su bar četiri providne čaše, pipeta i prehrambena boja u tri osnovne boje. Na dno tri čaše stavite malo prehrambene boje i dolijte vodu. Dete pipetom prebacuje boju u praznu čašu, kombinujući po dve boje, kako bi dobilo zelenu, ljubičastu i narandžastu.
Naravno, pre nego što smo počeli eksperiment, prvo smo malo vežbali prenošenje pipetom. Što za malene prstiće uopšte nije lako! Uspeo je da savlada, ali mu se nije naročito svidelo. Kad je po jednom napravio sve tri nove boje uz pomoć pipete, prešao je na presipanje iz čaše u čašu, i, opet, stvaranje veličanstvene braon u velikoj providnoj posudi. A, to je potrajalo dok sva voda nije završila na njemu i na stolu :).

Vidiš, mama, narandžasta!
M likes colour mixing very much, especialy getting its end product- BRAON! Setting this activity was a result of his interest in colour mixing, but I also wanted to introduce him with medicine dropper, and to let him play with water a little bit, not restricting it to our bathroom. The idea is not new, I've seen it many times, on many Montessori blogs, like here.
So, you need at least four clear glasses, a medicine dropper and food colouring in three primary colours. The idea is to let your child experiment with mixing colour, adding them with a dropper into an empty glass, and making secondary colours. If it's your child's first time using dropper, you shoul practice it a bit before starting this activity.
M ended this activity pouring the water from one glass to another, making- braon, of course :).

среда, 26. јануар 2011.

Mala gozba za ptice stanarice


Ove poslastice za ptičice smo spremali još početkom decembra, inspirisani knjigama o prirodi, kao što je knjiga Ptice, izdavačke kuće Zmaj, ali i divnim blogom Playing by the book i ovim njihovim postom.
M i ja smo zajedno u jednoj velikoj činiji samešali semenke za ptice sa pola tegle svinjske masti. Kroz dno tri čaše od jogurta sam provukla kanap i izvukla ga sa unutrašnje strane čaša, pre nego što smo ih napunili smesom. Napunili smo i nekoliko izdubljenih pomorandži, na čije sam strane zavezala kanap, a preostalu smesu smo namazali na jednu šišarku, na čiji smo kraj takođe zavezali kanap.
Sve smo ostavili u frižideru nekih pola sata, čašice od jogurta prosto oljuštili sa smese, i sve poneli napolje. Izabrali smo nekoliko strateških mesta u dvorištu, na koja smo zakačili poslastice.
Izgleda da je lokacija vrapcima ipak bila najvažnija jer su na nekim mestima u kratkom roku sve pojeli, dok su na drugim lokacijama u dvorištu poslastice dugo stajale netaknute :).

We made these bird treats at the beginning of December, inspired by some nature books and a wonderful blog Playing by the book.  We used bird seed and half a jar of animal fat. We mixed it well together, and filled several yoghurt pots with the mixture. Before filling them up, I poked a hole in the bottom of each pot, and thred a piece of yarn through it.We, also, filled a few halved oranges with the mixture, and spread the ramaining mixture over a pinecone.
Then, we tried to find a great location for hanging the treats in our yard. It seems that sparows prefer some locations to others, since in some places all the treats were eaten up the same day, and in the others they stayed intact for days.

петак, 21. јануар 2011.

Kako do boljeg izražavanja - nekoliko saveta

Scroll down for English version

Pre nekoliko dana moja majka me je podsetila na rezultat jednog istraživanja Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, po kom 63% predškolaca ima problema u govorno-jezičkom razvoju. Emisija koju je moja majka gledala i u kojoj su iskoristili pomenuti podatak je govorila o štetnom uticaju televizije i gledanja crtanih filmova u ranom dečijem uzrastu.
E, sad, da pređem na stvar. Ja neću komentarisati uticaj televizije, niti crtanih filmova, već bih se zadržala na onoj cifri, koja me je zaprepastila kada sam za nju prvi put saznala preko ovog članka.
Pitanje na koje ću pokušati da dam par saveta, iz ličnog iskustva, je: kako pomoći detetu da što više razvije i obogati svoj rečnik? M je veoma pričljivo dete, ljubitelj je knjiga, ima vrlo bogat rečnik za jednog dvogodišnjaka. Donekle je M prirodno dobar materjal za rad na izgradnji rečnika, ali ja volim da mislim da su neke naše taktike tu takođe dosta pomogle :). Mnoge od njih, sigurna sam, i sami koristite sa svojom decom, ali, eto, neka ovo bude mesto na kom ću pokušati da ih objedinim.

• Pre svega, čitajte svojoj deci što više. Počnite sa čitanjem još dok su bebe i nipošto ne potcenjujte slikovnice sa malo ili nimalo teksta. Bogatstvo boja i lepih ilustracija i vaš glas je ono što će vašoj bebi u toj dobi razmrdati čula i stvoriti prijatnu asocijaciju sa knjigom. Opisujte slike sa što više reči. Čak i pre nego što počnu aktivno da koriste jezik, deca ga usvajaju neverovatnom brzinom i često razumeju mnogo više nego što mi možemo i da pretpostavimo. Napravite pauzu kod svakog dečijeg pitanja i potrudite se da objasnite svaku novu reč. I nikad ne koristite ''bebeći'' govor.
Preuzeto odavde

• Od ranih dana opisujte detetu njegovu okolinu sa što više prideva. Sećam se kako nam je učitelj u osnovnoj školi uvek govorio: Samo nemoj da kažeš '’Lepo’’. To i ja vama kažem. Pokažite detetu kako je pomorandža hrapava i to i recite. Pokažite na stepenice i recite kako su visoke i strme. Dajte mu jabuku i recite: Jabuka je baš sočna i ukusna, zar ne?

• Uvek se trudite da odgovorite na dečije pitanje. Neka objašnjenja budu kratka i jednostavna, izražena rečima koje vaše dete uglavnom razume. Znate onu američku izreku koja u prevodu glasi otprilike: ’’Ako želiš da ti dete bude astrofizičar, razgovaraj sa njim kad da to i jeste’’? Znači, obraćajte se detetu sa poštovanjem sa kojim bi se obraćali astrofizičaru. Razmatrajte njegova pitanja podrobno i uvek se potrudite da pronađete odgovor. Pustite ga da razmisli da li je zadovoljan odgovorom i uvek budite spremni na puno potpitanja. Na primer, M me je pre neki dan pitao šta je to konvoj. Ja sam odgovorila: "Nekoliko vozila koja voze jedno iza drugog". Razmišljao je par sekundi, a onda su krenula potpitanja: A, kuda idu? A, zašto jedan iza drugog? Mogu li ljudi da idu u konvoju? itd.

• Pomozite detetu da izrazi svoja osećanja. Ukoliko dete plače jer se igračka sa kojom se igra pokvarila, ili ima napad besa jer mu je mlađa sestra srušila kulu od kocki koju je slagao, recite nešto kao: Tužan si jer se autić pokvario. Ljut si na seku jer ti smeta u igri... Izlivi besa i histerija su posebno česti u dobi od 2 i 3 godine jer deca upravo tada ne mogu na pravi način da definišu ono što osećaju, pa se osećaju frustrirano. Što više ovladaju rečnikom kojim iskazuju osećanja, ovakve epizode su sve ređe.

• Svake večeri, pre odlaska u krevet razgovarajte o danu iza vas. Šta je bilo najzanimljivije? Šta mu se najviše svidelo? Šta je bilo zabavno, a šta dosadno? Iznenadiće vas i nasmejati odgovori :).

• Podstičite decu da smišljaju priče uz pomoć jednostavnih crteža iscrtanih na papiru, kamenčićima... Zapisujte njihove priče, ukrasite ih zajedno i čuvajte na posebnom mestu.

 • Organizujte lutkarske predstave. Izvedite zajedno neku poznatu priču, ili izmislite zajedno neku, za ostatak porodice.

• Dajte lični primer. Čitajte, učite strane jezike, obratite više pažnje na svoje izražavanje.

Bolji rečnik i jasnije izražavanje znače lakše usvajanje i ponavljanje školskog gradiva. Dete će biti u mogućnosti da bolje razume ono što pročita i da se jasnije izrazi. Što je još bitnije, dete će biti u mogućnosti da kaže šta oseća i zašto se tako oseća, što mnogo smanjuje i vaše i njegove frustracije.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Few days ago my mother told me that she had watched a TV show in which they mentioned a research of Institute for Experimental Phonetics and Speech Pathology, claiming that 63% of preschoolers has speech problems. The TV show used it as an argument against excessive TV and cartoon watching in early childhood, but what appalled me most was the figure they mentioned.



The question that I’m trying to answer with this post is: How can we help our children build and enrich their vocabulary? M is very talkative, he is an avid reader, his vocabulary is very rich for a two-year old. M is, to a large extent, natural talker, but I like to think that my husband and I can take credit for him being so word-conscious, too :). I’m sure that you’ll find that you already use many of the advice with your children, but my goal here is to have them in one place.


• Above all, read to your kids as often as you can. Start while they are still babies, and never underestimate picture books with little or no words. Beautiful illustrations and your voice will be enough to trill your baby and make a pleasant association with books. Describe pictures with a lot of words. Even before they are able to use language, babies understand much more than we can imagine. Try to explain every new word, and never use baby talk.

• Describe everything that surrounds your child with a lot of adjectives. I remember my elementary school teacher who used to say: "Please, just don’t say “Nice”." That’s what I’m telling you. Show an orange to your child and say “ look how it’s bumpy”, or show him the stairs and say “The stairs are high and steep”.


• Try to answer every question. Explanations should stay short and clear, with the words that your kid mostly understands. You know the saying "If you want your child to be a rocket scientist, talk to him as if he is one"? That means that you should talk to your child with the same respect as you would to a rocket scientist. Think about his questions thoroughly before answering, and always try to find the answer. Let him think if he is pleased with the answer, and be ready for more questions.


• Help your child express his feelings. If she’s crying because her toy’s broken, or she’s having a tantrum because her younger sister destroyed something she'd made, say something like: “ You're upset cause your toy's broken" "You're angry with your sister because she won't let you play". Tantrums are most common in the toddler years for the reason of limited vocabulary. The more new words they learn, the less tantrums occur.


• Every night, while you’re tucking your little one in bed, talk to her about her day. What was the most interesting for her? What did she like most? What was fun, and what was boring? You'll be surprised and amused with their answers.


• Encourage your child to make up their own stories. Use story telling prompts, in the form of simple drawings on the pieces of paper, rocks… Write their stories down, and keep them in a special notebook.


• Organize puppet shows. Play a well known story together, or invent your own.


• Set an example: read, learn languages, pay attention to your own vocabulary.


Da li i vi imate neki koristan savet koji ovde nisam pomenula? Volela bih da vas čujem.
Do you have an advice for helping our children build their vocabulary? I would like to hear from you.

петак, 14. јануар 2011.

Slonovi na paradi



Nekoliko puta sam već pisala o tome koliko M voli Elmera. Za Novu godinu mu je baba donela i ostala izdanja serije o Elmeru koja su objavljena na srpskom jeziku (izdanja su Zavoda za udžbenike). Od tad, sve četiri knjige o Elemeru su glavno štivo u našoj kući.

Danas smo napravili Elmera i slonove na paradi, po ugledu na kraj prvog dela o Elmeru, kad se svi slonovi maskiraju u šareno, a Elmer u sivo.
Slonove smo modlicom za glinu u obliku slona napravili od običnog neobojenog testa za igru, koje smo već imali, i sušili ih par sati u rerni. Jutros smo ih obojili temperama. Na parčetu kartona smo napravili pozadinu priče, karton smo obojili zelenom i braon bolom, pa kad se osušio izlepili smo ga komadićima raznobojnih papira, kako bi napravili cveće i drveće u šumi. Ja sam radila levu, a M desnu stranu, a razlika se, kao što vidite, i ne primećuje :).
M je tražio i pećinu, napravili je na brzinu od zgužvane papirne kese.
Igrao se neko vreme sa slonovima, slagao i preslagao, ali najvažnije je da je ceo proces stvaranja bio veoma zabavan i držao nas zauzetim skoro celo jutro.


I've already written about how much M loves Elmer, by David McKey.
Today, we made Elmer and other elephants in a parade. We made elephants using white homemade playdough and an elephant shaped clay mold. I baked them in an oven for a few hours, and then we painted them. We also made a jungle background on a piece of cardboard. We painted it with green and brown pints, and then glued pieces of paper in different colours to make trees and flowers.
M also asked for a cave, so I made it out of a crumpled paper bag.
We had great fun making this play scene, it kept us busy whole morning!


Ovaj post delim na Best Toys for Toddlers:


Best toys for toddlers

среда, 12. јануар 2011.

Igra ''Sledimo mapu'' po ugledu na crtani Dora istražuje


 M veoma voli crtanu seriju Dora istražuje. Iskoristila sam to da bih učinila odlazak do prodavnice ili pošte što zanimljivijim.
Ako ste gledali crtani Dora istražuje, znate da Dora u rancu uvek nosi Mapu, koji joj pomaže da nađe put do cilja. Na tom putu uvek postoje dva usputna zadatka koja treba da reši. Naše mape takođe imaju dve usputne stanice i krajnji cilj ucrtan na njima. Uz to, ja ucrtam na mapi put onako kako izgleda u stvarnosti, sa svim skretanjima.
Čim krenemo iz dvorišta pozovemo mapu. Mapa nam kaže kuda da idemo. Na gornjoj slici, etape su bile koke, autobus i pošta. Dok idemo ka cilju, pitam ga gde da skrenemo, levo ili desno, šta smo prošli, a šta je sledeće i tako dalje. Pevamo Dorinu pesmicu : ''Gde idemo mi? Pravo u (poštu)!''.
M je oduševljen. Voli da čita mapu, ova sa slike, je kao što vidite, više puta korišćena.

M loves Dora the Explorer cartoon. If you have ever watched this show, then you know that Dora has a Map in her backpack, who is always there to show her the way. Recently, I started drawing simple maps for us to follow, on our way to the store, post office... In the map above you can see two "challenges" that we had on our way to the postoffice- we had to feed the chicken, and fix a bus :).
I also use the map to reinforce the left or right recognition, asking M where we should turn, left or right.
On our way we sing Dora's songs, especially "Where are we going? To the (postoffice)."
M loves this game very much. He always has a map in his jacket pocket, and always asks to play the game when we're out.


Još jednu igricu inspirisanu Dorom takođe igramo u šetnji, da nam ne bude dosadno. Na primer, neko od nas kaže: ''Kad vidite (kamion), viknite (kamion)!'', a drugi onda kaže "Kamion!'' kad ugleda zadati predmet. I tako u nedogled, dok nam ne dosadi. 
There is another game inspired by Dora the Explorer that we play while having a walk.  For example, one of us says: "If you see a (truck), yell (truck)", and the other one shouts "Truck!'' the moment he sees one. I hope you've got the idea.
Prijatan dan!

I'm linking this to Childhood 101's We Play weekly link-up

We Play

недеља, 9. јануар 2011.

Kobojagi sneg

Zima se tek zagreva, mada ovde, u Podgorici, i ne izgleda tako. Ipak, ove godine smo već imali snega, samo na jedan dan, ali je pitanje hoće li ga opet biti ove zime.
Setila sam se ovog posta sa bloga Scrumdilly-do!, pa smo M i ja napravili gomilu toplog, klizavog kobojagi snega za igru. Odlično senzorno iskustvo, odlična prilika za još malo nereda i dobre zabave.

The winter has just started, but here, in Podgorica, snow is a very rare pleasure. I remmembered seeing this post at Scrumdilly-do! blog while ago, so M and I made a batch of warm, slipery snow.

Potreban je jedan Dove sapun, jedna rolna toalet papira i posuda sa toplom vodom.
Prvo treba izrendati sapun. Ja bih i ovaj deo prepustila M da se okuša u rendanju, ali kako sam koristila komadiće skoro potrošenog sapuna koje uredno čuvam, bili su vrlo nezgodni za M da barata sa njima. Zato je M dobio zadatak da cepa toalet papir na što sitnije komadiće i dodaje ih u veliku plastičnu posudu u koju sam rendala sapun. Odlična vežba za mišiće ruku! Kad smo potrošili sav sapun i ocenili da smo dodali dovoljno papira, nalili smo vode. Tačnu količinu ne znam, nešto oko jedne čaše, ali to sami treba da ocenite. Masu smo sve vreme gnječili rukama, dok nismo dobili finu, kompaktnu masu.

You need: one Dove soap, one toilet paper roll, some warm water and a large plastic dish. Grate the soap in a large dish, or let your kid do it. Tear up the toilet paper in small pieces, and add it to grated soap. Pour some warm water over it, and mix it up with your hands until you get a nice, playdoh-like mass. Get your kids do as much grating, tearing and mixing as possible, since it's a great sensory experience and learning opportunity.

E,sad, moja zamisao je bila da od ovog lažnog snega napravimo neku zimsku scenu, ali, kao što vidite, M je imao bolju ideju :).


Masa je potrajala nekoliko dana, M se super zabavljao i uživao u klizavoj igri.

My idea was to make a winter scene using the "snow", but M had a better idea, as you can see :)

Prijatan dan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails