уторак, 30. март 2010.

Superjednostavna uskršnja jaja od kartona



Ovakva jaja mogu da prave deca od najranijeg uzrasta, kada počnu da se igraju bojom za prstiće. Htela sam uskršnju dekoraciju za sto, koju bi M mogao sa lakoćom da izvede do kraja, koja će nas čekati kad se vratimo iz posete rodbini u Srbiji. Nećemo bojiti jaja, jer nećemo biti tu, tako da je ovo fina zamena za dragoceno iskustvo učestvovanja u bojenju jaja.
Pripremite: jaja izrezana od belog kartona (ja sam koristila kutije od žitarica), papir za pečenje, fingerpaint, stare novine.
Napravite fingerpaint. Recept koji ja koristim je: u 3 šolje ključale vode umešaiti pola šolje gustina rastvorenog sa malo vode. Vratiti na šporet i, uz neprekidno mešanje, kuvati još minut-dva. U masu, po Škrabalicinoj preporuci dodam malo izrendanog sapuna, podelim masu u šolje i u svaku dodam malo prehrambene boje. Ostavite da se prohladi. Na ovom istom linku ćete naći još nekoliko recepata koje Škrabalica nudi.
Na radnu površinu zalepite veliki komad papira za pečenje, jer on manje upija boju, običan papir se raspada. Dodate fingerpaint, ili pustite dete da samo zahvata boju iz posuda, i pustite ga da luduje.
Kada ste zadovoljni dobijenim šarama, dodate detetu jaja koja ono pritisne belom stranom na boju da bi se šare preslikale, ili i njih prosto ukrasi prstićima.
Ostavite jaja da se osuše.
Poređate ih u neku lepu korpicu, sa malo veštačke trave.

I ja i M smo oduševljeni rezultatima.

Želim vam da praznike provedete što lepše!
Prijatan dan!


понедељак, 29. март 2010.

Kraj marta



Pa da sumiramo: mart nam je doneo proleće i divno vreme, koje smo maksimalno koristili da što više budemo napolju. Igrali smo se i nekih novih igara, ali ni stare nismo zaboravili :)
Evo nekih, za nas, novih aktivnosti na slikama. M je slikao automobilčićima umočenim u braon temperu, i tako ostavljao ''blatnjave'' tragove na papiru. Bio je mnoooogo zadovoljan svojim delom. U celu stvar je uključio i jednog slona, pa je i on ostavio svoje blatnjave tragove po slici.
Slikao je i sa maslačcima umočenim u temperu, po ideji sa bloga Ramblings of a Crazy Woman. Toliko ih je u našem dvorištu i M ih neprestano bere kidajući im samo glave, da je ovo bila idealna aktivnost kako bi se iskoristili.
Igrali smo se i potrage za predmetima iz prirode, koje je M spajao sa njihovim crtežima (moje delo).
Koristili smo i kartice za učenje boja i oblika na engleskom, koje sam ja jednom davno, davno kupila spremajući se za karijeru profesora i rad sa malom decom. Na kraju, sa decom još uvek nisam imala čast da radim, ali smo zato kartice iskoristili za pričanje priča. M mi dodaje jednu po jednu karticu na kojima su prikazani razni predmeti, a ja pričam priču. Čak je u jednom momentu sam spojio par kartica i rakao da ''devojčica popravlja kombi'' :D. Ideja odavde.
A, na zadnjoj slici je ono što ja najviše volim: kad M sam smisli igricu koja se zasniva na onome što zajedno radimo. Spustila sam mu žicu za veš da kači štipaljke, što je jedno vreme i radio, a onda je sve štipaljke sortirao u grupice po boji.
Eto par ideja. Sad se spremamo za Uskrs.

Prijatan dan!

четвртак, 25. март 2010.

Potraga za blagom u plejdu


Ideju za ovu igru mi je dao sam M, jer u zadnje vreme se igra sa testom uglavnom tako što zatrpava razne predmete. Setila sam se iskopavanja blaga iz leda (što je jedna od prvih stvari na koje sam naletela kad sam počela da se interesujem za aktivnosti za decu i još od tad jedva čekam da se igramo sa ledom), i rešila da probamo nešto slično sa plejdom. Prikupila sam deset sitnih predmeta (novčić, dugme, ključ, čep, kliker...), fotrografisala ih, odštampala fotografiju, ubacila je u providnu foliju i sve te  predmete dobro zatrpala plejdom. M je dobio instrukciju da nađe predmete sa slike, nekoliko alatki, mada je preferirao prste, i neviđeno se zabavio!

Moja kutijica, moja slobodica

Ideja je bila da se ovaj auto ''vozi'', ali je postao omiljeno mesto za čitanje :)

четвртак, 18. март 2010.

Testo za igru od vate i brašna


Pre puno vremena moj muž je greškom kupio dva ogromna pakovanja kuglica od vate. Ja ih uopšte ne koristim, pa su se te kese vukle po kupatilu, sa jednim delom se M igra kad se zanima sa hvataljkama, ali prosto nisam znala kako da ih se rešim. Malo sam guglovala i na jednom blogu nađem interesantan post o pravljenju gline od vate. I rešim da probam. I dobijemo ljigavu  masu, koju uz to obojim u zeleno, pa ne može izgledati gadnije.
Ali, M je bio oduševljen! Znala sam unapred da neće moći da je oblikuje, jer je M još u uzrastu kad je zabadanje raznoraznih predmeta u testo najzanimljivije. Malo je okreatao masu rukama i gnječio, ali najbolje od svega je smešni zvuk koji masa ispušta kad se stegne rukama i pritegne sa nečim!
Recept je sasvim jednostavan:
3 šolje kuglica od vate
2 šolje vode
3/4 šolje brašna
Kuglice iskidati na sitne komade, staviti u šerpu, preliti vodom, dok kuvate na laganoj vatri dodavati polako brašno. Kad se zgusne skinuti sa šporeta, dodati boju po želji i ostaviti na ubrusu da se prohladi. Čuvati par dana u zatvorenoj posudi.
Dobar odmor od plejda, za stariju decu pogotovo, jer masa može fino da se oblikuje, evo, dok se M igrao, ja sam od jednog dela napravila ovog Sneška, ili bolje reći Ljigavka Zelenovića :)


Poštedeću vas slika od posle pola sata igre sa masom (da, pola sata!). I, da, nered je priličan!

Prijatan dan!

уторак, 16. март 2010.

Astronauti, kamenčići i voštane bojice...

Prošla nedelja je prošla u znaku astronauta i raketa. Jednog dana, dok smo M i ja birali slike iz časopisa koje ćemo da iskoristimo za pravljenje kolaža, M je video sliku astronauta. Naravno, pitao je ko je to, a ja sam odgovorila da je to čika koji putuje do Meseca. Odjednom, oči su mu se raširile, slika je odmah morala da se iseče, a onda su usledila dodatna pitanja. Naravno, ništa od toga ne bi bilo da sam ja rekla da je to čika koji putuje u svemir ili na Mars, ali Mesec...! Pa, M će da ga primeti na nebu u po' dana, a ako izlazimo iz kuće uveče, položaj i izgled Meseca obavezno moraju da se zapaze.
I zato smo malo koristili YouTube, gledali snimke astronauta na Mesecu, lansiranja rakete u svemir, pravili raketu od raznobojnog papira, i lansirali čaše od jogurta, pardon,...rakete, uz pomoć plastičnih čaša i gumica, po ovom recetpu.
M je napravio dosta kolaža od slika izrezanih iz raznih časopisa, sa kojima se sada igramo takozvanu ''I Spy'' igru, tj. jedno kaže šta vidi na slikama, a onda onaj drugi mora da pronađe tu sliku. Odlična igrica da se prekrati vreme, i uz to poradi na postojećem rečniku i da mu se dodaju nove reči. (u donjem levom uglu se vide neki od kolaža)
Ove nedelje mi je prvi put ''pomagao'' u kuhinji, pravili smo  mafine koje on obožava, a iza nas je ostao neopisiv nered.
Iskoristila sam i sve njegove polomljene voštane bojice i od njih napravila ove preslatke ''kolačiće'' (prema uputstvu sa Škrabalice) misleći da će M tako više pažnje obratiti na crtanje sa voštanim bojicama, a manje na markere, ali prevarila sam se... Bar mu se sviđa kako izgledaju, pa voli da ih slaže jedan na drugi. A, i meni su preslatki.

Za kraj nedelje, bili smo na plaži prvi put ove godine. Iako je vetar duvao veoma jako, M, a i ja i M'ov tata, super smo se proveli kopajući u pesku i skupljajući kamenčiće i komade uglačanog stakla. Svratili smo i do Arheološkog muzeja u Budvi, videli svašta nešto zanimljivo, i budući da su ulaznice za muzej sve što smo tog dana potrošili, bio je to divan izlet za 4€ ;).
Za M, najbolji pronalazak tog dana su bili komadi keramičkih pločica u obliku pravougaonika i trougla sa kojima se igra neprestano, evo, treći dan, uporno od njih praveći kućicu :)


Prijatan dan!

понедељак, 8. март 2010.

Za 8. mart

Srećan 8. mart, devojke!
Za babu i baku smo spremili iznenađenje u vidu čestitki. M je dobio instrukciju da ćemo da pravimo leptire za babu i baku, inače mu obično dam papir, četkice i bojice, pokažem mu kako se šta koristi, posebno ako uvodimo neko novo sredstvo za crtanje (npr. sunđer, pečate od šargarepe...) i pustim ga da radi šta hoće sa tim.
Ovaj put sam se malo više mešala u njegov stvaralački proces. Dlanovima zamočenim u temperu sam napravila njegove otiske na karticama, u obliku leptirovih krila, a onda je on rešio da ih ''doradi'' prstima. Uh, pa, dobro. Babama će se verovatno svideti taj lični pečat.
Onda sam mu pokazala kako da ostavlja tačke boje prstićima. Taj deo mu se veoma svideo, i napravio je tufne samo u okviru krila leptira, iako sam ja očekivala da će ih biti svuda sem na mestu na kom su trebale da budu. Na kraju sam ja, njegovim prstićem umočenim u crnu boji nacrtala telo leptira.
I, eto naše, polu-dirigovane umetničke česitke.


Kako interesovanje za tačkanje papira prstima nije opadalo, umetnik je dobio još boje, vodu, četkice i napravio još par radova, od kojih se jedan, od silne upotrebe vode, potpuno istanjio i raspao. U jednom delu tog rada je uspeo da stvori takvu mešavinu boja, da mi je bilo žao da ga bacim, pa sam po savetu mnogih mama blogera rešila da iskoristim crtež kao dekoraciju i napravila sam ovo:



Ptičicu sam izrezala na običnom papiru za štampač i iza nje zalepila M'ovu sliku. Baš se fino uklopila na polici sa knjigama.

Prijatan dan!

петак, 5. март 2010.

Šta od njih dobijamo

M uživa u knjigama, tako da je pravljenje knjige za njega, pa i najjednostavnije, odličan način da mu pomognem oko stvari koje ga zanimaju. Onako, usput, je naučio da koka daje jaje, krava mleko, ..., ali htela sam da napravim neku igricu kroz koju bi to i konkretno shvatio, a ne samo naučio kao pesmicu.


Zato sam sa interneta skinula clipart sličice, svaki list započela sa po jednom, a onda smo zajedno dovršili sortiranje i lepljenje sličica.

Kasnije sam stranice povezala, pa smo se zabavljali ispitujući konkretne prednete i namirnice. Naravno da je tražio da pojede hleb i jogurt, jer ih veoma voli.

A, evo kako izgleda par unutrašnjih stranica:


Lepljenje je bilo zabavno, a plus smo dobili korisnu knjigicu.

Prijatan dan!

четвртак, 4. март 2010.

Dve ideje za igre napolju

Ovih dana, čim stane kiša, obuvamo gumene čizme i pravac bare. Ove naše, u blatnjavoj, neasfaltiranoj ulici, možda ne izgledaju privlačno nama, ali za klince su raj! Napravila sam gomilu brodića od papira (koristeći najosnovniju origami tehniku), pa ih puštamo da plove baricama. Najbolje je kad duva vetar, jer ih nosi sa jednog na drugi kraj bare. U brodiće stavimo mamu, tatu i M od papira, jer je M u fazi kad mu je veoma važno da nas na bilo koji način drži na okupu.
Nekad zakačim spajalice za vrhove brodića, pa ih M peca uz pomoć štapa i magneta. A nekad ih samo gađa kamenčićima i izaziva džinovske talase jureći kroz barice.


A, pre neki dan sam otkrila da su mu štipaljke veoma zanimljive i najzad mogu da raširim veš u dvorištu na miru :). Prosto mu spustim korpicu sa štipaljkama, neku kutiju ili nešto slično na šta može da kači štipaljke, a onda M pokušava da ih zakači na ivicu kutije. Nekad uspešno, nekad ne, ali tu je i ubacivanje štipaljki u kutiju, i jurcanje po dvorištu sa korpicom sa štipaljkama. I opet fina motorika ;)


''Mama, nosim korpicu kao Crvenkapica!''  :))))


Prijatan dan!

среда, 3. март 2010.

Malo geometrije

Drugari sa bloga Plavo nebo, žuti kamen su nas naučili da je danas Dan matematike!
Tim povodom, evo malo geometrije i stvaranja raznih oblika kojima se bavimo ovih dana, koristeći ovu divnu igračku iz Kockice.


Prijatan dan svima!

понедељак, 1. март 2010.

Jednostavna igračka




...koju sami možete da napravite za 5 minuta. Ceo postupak je slikovito objašnjen na blogu Acorn Pies, gde ima još puno ideja za izradu jednostavnih dečjih igračaka.
M'ove ruke su još malene da bi mogao da vrti ovu vrteškicu kako bi pokrenuo animaciju,  Pokušava da trlja dlanove preko štapića, ali zasad ne ide. Ali, to je dobra vežba, zar ne? Igračka mu se ipak jako svidela, posebno zato što ga podseća na njegovu seku od strica :).
Dobro je i to što se lako pravi i čak i kad je M iz više navrata ''proverio'' mehanizam koji stoji iza svega, uspevala sam vrlo lako da sve vratim na mesto.

Prijatan dan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails