среда, 23. септембар 2009.

Jedan Montezori, molim!

Montezori način rada sa decom me je veoma zainteresovao već pri prvom susretu sa ovim pojmom. Od kad sam rešila da krenem da neke Montezori aktivnosti primenim kod M, počela sam više da čitam i informišem se na netu. E, tu upadoh u klopku!
Na mnogim Montezori blogovima sam gledala kako mame i profesionalni Montezori nastavnici prezentuju nove aktivnosti deci. Moj pokušaj da M'u predstavim bilo koju novu aktivnost na takav način nikad nije dao rezultata, što me je veoma frustriralo. I, onda se vratim osnovnom Montezori štivu. Krenem od početka: Šta je Montezori, koji su osnovni principi? I, onda, bam! Pa, dobro, bre, ženo,lepo piše, deca najboje uče kad sama kontrolišu šta će i kada raditi!
Od tad mu samo pokažem kako se nova aktivnost izvodi, ako nije zaineteresovan ostavim je na VIDNO mesto sa ostalim igračkama i, voila!, M je počeo da se sa vidnim ineresovanjem igra sa mnogim stvarima koje sam ranije pokušala da mu nametnem. Juče sam ga, na primer, ovako zatekla, kako ubacuje slamčice u kutiju od Cedevite, i kad ih je sve ubacio, rekao je sam sebi ''Bavooo'', i prešao na drugu zanimaciju.
Blesava mamo!

субота, 19. септембар 2009.

Između sunca i kiše...

...krademo svaki trenutak da ga provedemo napolju.
Naše dvorište je neiscrpan prirodnjački udžbenik za našeg malog istaživača. Pored pasa i mački, tu se nađe i po koja kornjača, po neki jež, puževi, golaći i obični, ptice, insekti, cveće i lišće u svim bojama jeseni.

Koristimo kratke sunčane intervale da se M još malo igra sa vodom, skupljamo i sortiramo lišće i cveće po boji (prilično dobro mu ide na moje iznenađenje), hvatamo insekte u teglu, M ih sa ogromnom radoznalošću posmatra, pa ih onda pustimo da idu.

Ranije nisam volela jesen, ali sad se sve promenilo. Ova jesen je divna :)



субота, 12. септембар 2009.

Ideja jedne mame

Pre neki dan sam na blogu Little Hands, Big Work, naišla na dve fantastične igračke koje je jedna mama napravila svojim dečacima. To su takozvane busy books, a linkove pratite ovde i ovde. I ranije sam viđala ovakve knjigice na drugim blogovima, ali ova me je oborila sa nogu.
Pošto sam ja totalna neznalica kada je reč o šivenju, srećom imamo baku koja je u tome pravi majstor, tako da je slična knjiga naručena za drugi rođendan.

петак, 11. септембар 2009.

Krugovi i Play-Doh

M'ova najnovija fascinacija je krug. Ustvari, svi osnovni oblici, svuda ih pronalazi i identifikuje, ali krug, iliti ''kuuuug'', kako ga M zove, je posebno privlačan. Zbog toga je zavoleo crtanje prstima, i čim se dohvati boje, pokušava da izvede kružni pokret prstom i bojom po papiru. Uz to, naravno, govori ''kuuuug'', i često to što nacrta i ima približno kružni oblik.
Upravo zbog toga bojice mu nisu ni malo u milosti. pokuša da izvede oblik kruga, ne uspe (i pretpostavljam da neće još dugo moći), odmeh se iznervira i baca bojice.

Ali, zato je Play-Doh pun pogodak. Od kako je dobio set plejda, kako ga zovemo, po celi dan traži da se igra sa njim. Mama je tu da osmisli kako da nadogradimo prosto gnječenje i razvlačenje testa, Ako imate ideju šta bi još mogli da radimo, rado bi je isprobali. Evo šta smo smislili za sad:

Otisci kruga i kvadrata uz pomoć seta osnovnih oblika koji se ubacuju kroz odgovarajuće otvore. Apsolutni hit. (Na slici se ne vidi najbolje šta radi, jer jednostavno nisam uspela da fotoaparatom ispratim brzinu kojom to radi)
Pravimo ''tortu'' od plejda, pa onda M zabada slamčice, kao svećice na tortu.
Hvala Kiko i strina na poklonu :)

понедељак, 7. септембар 2009.

субота, 5. септембар 2009.

M'ova knjiga o bojama (u izradi, za sada)

Na blogu Chasing Cheerios, mom omiljenom Montessori blogu, našla sam post o personalizovanoj knigici o bojama koju je mama Melissa napravila za svoju, tada jednogodišnju, devojčicu u kojoj je ona glavna junakinja. Iako sam ceo sat pokušavala da pronađem post o tome, do sada je traganje bilo bezuspešno. Ako uspem, dodaću jedan mali edit ovom postu.

Elem, reših da i ja za ovog mog napredujućeg znatiželjnika napravim nešto slično. Kako je M trenutno fasciniran bojama i osnovnim oblicima, za sada je i sam proces stvaranja ove knjižice pun pogodak. U trenutnoj fazi, fazi fotografisanja, prvo sa M krenem u sakupljanje predmeta određene boje za taj dan. ''Vidi onaj ŽUTI sunđer, donesi mami!'', ''Gde nam je knjiga o ŽUTOM piletu?'', itd. Onda, kad sve skupimo, poređamo predmete na neko fino mesto, po mogućstvu nađem neko ćebe ili prostirku iste boje, obučem M u tu istu boju, postavim ga među izabrane predmete i fotosešn može da počne. On bira stvari sa kojima će da se igra, ja ga za to vreme slikam, s vremena na vreme ga pitam da mi pokaže neki predmet, naglasim boju, i to je to.
Ideja je da kad sve završimo, fotografije zalepim na kartone koje ću svaki obojiti odgovarajućom bojom, plastificiram i povežem stranice u fotokopirnici.

Videćemo kako će ispasti. Idemo polako, nova boja na svakih nekoliko dana, tako da će ovo potrajati.Za sada evo nekoliko manje ''uspelih'' fotografija koje nisu ušle u izbor za knjigu.


Edit: I dalje nisam probašla link ka stranici na blogu, ali zahvaljujući Škrabalici, evo sličica knjige na Flickr sajtu.

http://www.flickr.com/photos/23642737@N08/3019255603/in/set-72157607190634333

Hvala Škrabalice!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails